
In Oostenrijk draait het niet alleen om skiën, adembenemende uitzichten en gezellige après-ski. De Oostenrijkse keuken is minstens zo belangrijk! Maar met een glutenallergie is het niet altijd makkelijk om alles zomaar te eten. Gelukkig zijn er genoeg heerlijke opties, zolang je weet waar je moet zijn of een handige app zoals Find Me Glutenfree gebruikt. Vandaag deel ik mijn favoriete winterse gerechten uit Oostenrijk, stuk voor stuk heerlijk om van te genieten na een lange dag in de sneeuw of gewoon op een koude winterdag.
Inhoud van dit artikel
1. Tiroler Gröstl
Een klassieker in elke berghut en altijd anders. Dit eenvoudige, voedzame gerecht met aardappels, spek, en uien, getopt met een spiegeleitje, is ideaal voor na een intensieve skidag. Voor mij is het bijna altijd een veilige keuze, al geef ik wel even aan dat de gefrituurde uitjes bovenop meestal niet glutenvrij zijn – die mogen ze houden. Maar eerlijk, ik kan het blijven eten.

2. Wiener Schnitzel
Wanneer ik deze ergens glutenvrij op de kaart zie staan, MOET ik het gewoon bestellen. Dat kan niet anders. Zo vaak gebeurt dat namelijk niet, en ik ben stiekem dol op Wiener Schnitzel. Lekker met cranberrycompote en wat patatjes ernaast. Gezond? Nee. Boeit ook niet.

3. Kaiserschmarrn
Je ziet het hier vaak als toetje op de kaart staan, maar ik krijg een normaal bord al amper op. Laat staan na een flinke maaltijd nog. Nee, als ik Kaiserschmarrn bestel (mits glutenvrij verkrijgbaar) is het voor mij de hoofdmaaltijd. Maar ik kan er echt van genieten. Lekker met appelmoes of cranberrycompote en nog lekkerder met een uitzicht over de bergen.
Ook thuis maak ik regelmatig zelf Kaiserschmarrn. Het recept heb ik eerder al eens voor Chalet.nl uitgewerkt. Benieuwd geworden? Lees het recept voor glutenvrije Kaiserschmarrn hier.

4. Gulasch
Een warm, hartig gerecht dat perfect past bij koude dagen. Vroeger hoorden Oostenrijk en Hongarije bij elkaar, en dat zie je soms nog terug in de keuken. Zo ook bij Gulasch (Nederlandse naam: Goulash). Toch is er een verschil tussen de Oostenrijkse en Hongaarse goulash: de Oostenrijkers hebben de wortels en aardappels uit het recept gehaald. Gulasch wordt hier vaak met Spätzle geserveerd – voor de glutenvrije optie vraag ik om glutenvrije pasta, aardappelen of rijst. Comfort food op z’n best.
5. Schweinsbraten mit Sauerkraut
Noem me raar, maar ik hou dus echt onwijs van zuurkool. Peter niet, dus ik eet het meestal thuis alleen of met dit soort gerechten. Roast pork met zuurkool en vaak wat aardappelen erbij – klinkt simpel, maar oh zo lekker.
Overigens, als er ergens iets met zuurkool op de kaart staat, maar je krijgt er worst bij in plaats van Schweinsbraten, is de kans groot dat ik het ook bestel, zoals bij de heerlijke worstjes hieronder op de foto.

6. Käsespätzle
Dit is Oostenrijkse comfort food in z’n puurste vorm. Denk aan Mac & Cheese, maar dan beter. Helaas heb ik het nog nooit glutenvrij gevonden in een restaurant, dus maak ik het thuis. Een grote pan vol, met een beetje gebakken ui (glutenvrij uiteraard) erbij.
7. Currywurst mit Pommes
Officieel misschien Duits, maar dit gerecht is ook in Oostenrijk overal te vinden. Ze spreken hier ook Duits, dus ik vind dat het telt. Een lekkere worst met een pittige saus en patatjes erbij – heerlijk na een dag skiën. Let wel op: de saus is niet altijd glutenvrij, vraag er dus altijd naar in het restaurant! Toch blijft dit een van mijn favorieten.

8. Berner Würstel
Een worstje gevuld met kaas en omwikkeld met spek – hoe kun je daar nee tegen zeggen? De Berner Würstel komt overigens niet uit Zwitserland, maar gewoon uit Zell am See (Oostenrijk dus). Een verrassend gerecht dat eigenlijk altijd wel glutenvrij is en altijd lekker met een portie patatjes erbij.

En de andere winterse gerechten uit de Oostenrijkse keuken?
Zo, dat was mijn lijstje. Heerlijk om tijdens een dagje skiën of gewoon op een koude winterdag te genieten van een warme maaltijd, onder genot van een lekkere Aperol Spritz (zelf maken? Bekijk mijn recept voor Aperol Spritz).
Nu denk je misschien: “Ho eens even, ik mis een heel hoop gerechten. Waar is de Germknödel? De Apfelstrudel? De Knödels (vele verschillende soorten), en al het andere lekkers?” Tsja, sommige dingen vind ik gewoon niet zo lekker of kán ik simpelweg niet eten. Zo heb ik een Germknödel nog nooit geprobeerd, dus ik heb geen idee of ik het lekker vind. En het is me teveel werk om dat zelf te maken.
Natuurlijk vind ik een Apfelstrudel heerlijk, maar ook daarvoor geldt: vind ‘m maar eens glutenvrij. Een Käsespätzle kan ik zelf nog wel maken, dat is niet zoveel werk, maar een Apfelstrudel zelf maken, glutenvrij, zonder dat het breekt… ik gooi wel een gesneden appel in een velletje rijstpapier in de airfryer. En de enige reden dat kaasfondue in deze lijst ontbreekt, is dat het simpelweg niet in de Oostenrijkse keuken zit.
Wat is jouw favoriete winterse gerecht? Deel het in de comments! 👇🏻
🍽️ Meer tips om glutenvrij te genieten op reis? 8 nuttige tips voor reizen met glutenallergie

Comments