
Met de winterse kou in ons land krijg ik altijd zin in kaasfondue. Het doet me altijd denken aan wintersport, en bovendien ben ik gek op kaas. Er zijn tal van manieren om kaasfondue te kopen of te maken. De makkelijkste is natuurlijk gewoon uit een pakje, maar dat is zeker niet de lekkerste.
Albert Heijn verkoopt tegenwoordig ook geraspte Emmentaler en Gruyère. Ik vind persoonlijk dat deze erg mild en smaakloos zijn, dus ik raad je aan gewoon bij de kaaswinkel deze kazen te halen. In de kaaswinkel kun je de kaas ook laten raspen, zodat je dit thuis niet meer hoeft te doen.
Inhoud van dit artikel
In wat voor pan maak je kaasfondue?
De meest bekende (kaas)fonduepannen zijn van Boska. Je vindt ze in allerlei soorten en maten, sommige zelfs geschikt voor inductie. Deze pannen worden overigens caquelons genoemd. Zelf heb ik er een van gietijzer, van de Ikea, omdat ik deze ook op mijn inductiekookplaat kan voorverwarmen. Mocht je geen van deze pannen in huis hebben of in huis willen halen, kun je ook een steelpan of kleine wokpan gebruiken en deze bijvoorbeeld op een theelichtje zetten. Het kan zijn dat de kaasfondue wel wat sneller afkoelt en je deze dus tussendoor nog eens op moet warmen.

Zwitserse kaasfondue
Benodigdheden
- Fonduepan
Ingrediënten
Ingrediënten voor de kaasfondue
- 1 teen knoflook
- 250 gram Emmentaler (geraspt)
- 250 gram Zwitserse Gruyère (geraspt)
- 125 gram Appenzeller (geraspt)
- 400 ml droge witte wijn
- 1 eetlepel Maïzena
- 1 eetlepel Kirsch
- Peper en nootmuskaat
Ingrediënten om te dippen naar keuze, bijvoorbeeld:
- oud brood
- Diverse soorten rauwe ham
- Kipnuggets
- In stukjes gesneden hamburger
- Cherrytomaatjes
- Augurken
- Komkommer
- Champignons
- Broccoli
- Bloemkool
- Worteltjes
Instructies
Voorbereiding
- Snijd het knoflookteentje doormidden en gebruik de binnenkant van beide helften om de fonduepan in te wrijven.
- Meng de maïzena alvast met de Kirsch in een kopje
- Zet de ingrediënten om te dippen klaar
Bereiding
- Verwarm de pan op het fornuis. Giet hier vervolgens de wijn in.
- Wanneer de wijn goed heet is kun je handje voor handje de kaas er in strooien. Roer tot de kaas gesmolten is en voeg dan het volgende handje kaas toe. Doe dit tot alle kaas in de pan zit.
- Voeg het maïzena-kirsch-mengsel toe aan de pan
- Om de kaasfondue op smaak te brengen, kun je peper en nootmuskaat naar eigen smaak toevoegen.
- Is de fondue te dik? Voeg dan wat extra wijn toe. Is de kaasfondue te dun? Voeg dan wat extra maïzena toe. Let er op dat je de maïzena eerst mengt met wijn of Kirsch, anders krijg je klontjes.
- Serveer de fondue in de pan op een warmtebron. Koelt de kaas te snel af? Zorg dan voor meer warmte of warm de kaas halverwege nog een keertje op. Eet smakelijk!
Tips voor gebruik en schoonmaken
Dit zou Tips Op Reis niet zijn als er niet nog een aantal tips bij komen kijken!
- Als je een iets mildere kaasfondue wilt, laat dan de Appenzeller weg.
- Voor het roeren kun je het beste een houten (pol)lepel gebruiken, in plaats van een ijzeren. De kaas blijft hier minder goed op plakken en is dus makkelijker schoon te maken.
- In veel recepten (ook in die van mij) lees je dat je de pan van te voren in moet wrijven met knoflook. Dit is niet alleen maar voor de smaak, maar zorgt er ook voor dat de kaas niet aan de pan blijft plakken.
- Als je de pan na gebruik gaat schoonmaken, doe dit dan met koud water. Hierdoor stolt de restant kaas en is het makkelijker te verwijderen.
- Heb je een aardewerk pan? Vergeet deze dan niet van te voren een paar uur te weken in water. Dit voorkomt barsten in de pan tijdens het fonduen.
- De reden dat je het beste oud brood kunt gebruiken, is dat dit brood minder snel uit elkaar valt wanneer je het in de fondue doopt. Het gebeurt regelmatig dat een stukje brood van je fonduevork afvalt, en zie deze dan maar weer eens terug te vinden.
- Dol op kaaskoekjes? Schraap dan niet teveel over de bodem! Tijdens het fondue ontstaat er een kaaskorstje op de bodem van de pan, die je na afloop voorzichtig uit de pan kunt wrikken. Lekker om als toetje te eten!
Comments