
Sinds de zomer van 2022 ben ik er achter dat ik blijkbaar niet goed (meer) tegen gluten kan. Uitslag, constipatie, noem het maar op. Gelukkig is het tegenwoordig allemaal niet zo moeilijk meer om glutenvrij te eten, maar hoe zit dat eigenlijk in het buitenland? Ik ben sindsdien in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië geweest, en ik kan je wel vertellen: eigenlijk is het daar nog veel makkelijker dan in Nederland.
Wat me eigenlijk direct opviel in Duitsland en Oostenrijk is dat daar overal op elke menukaart in elk restaurant de allergieën vermeld staan. De nummers en letters zijn ook overal hetzelfde, dus voor gluten hoef je alleen maar de kaart te scannen naar de letter A. Staat die er niet bij, dan is het veilig om het gerecht te eten. Ook in Italië en Zwitserland is dit in veel restaurants (maar niet alle) het geval.
Afgelopen december zaten wij weer in Hotel Alpino Plan, waar we half pension verzorging hadden. Ontbijt en avondeten inbegrepen dus. Ik had bij de boeking doorgegeven dat ik een glutenvrij dieet volg en via Sunweb nagevraagd of ze konden checken bij het hotel of dit een probleem was. Dat was het gelukkig niet en het bracht ook geen extra kosten met zich mee. Elke ochtend en avond kreeg ik speciale broodjes en ’s avonds werd ook het eten aangepast. Ik kreeg bijvoorbeeld glutenvrije pasta, risotto in plaats van orzo, ijs in plaats van cake, en de laatste avond kreeg ik zelfs een speciale glutenvrije tiramisu. De beste die ik ooit heb gehad.

Toch kan het best spannend zijn om op reis te gaan met een glutenallergie. Zeker als je niet van tevoren weet of alles goed voor je geregeld wordt. Daarom heb ik een lijst met tips opgesteld wat je zelf kunt doen om je reis makkelijker te laten verlopen wanneer je reist met een glutenallergie.
Inhoud van dit artikel
1. Doe onderzoek naar je bestemming
Doe zelf van tevoren onderzoek naar je bestemming: bekijk bijvoorbeeld restaurants in de buurt via Google Maps en bekijk de menu’s. Staan er glutenvrije producten op? Bekijk ook of er supermarkten in de buurt zijn, of andere plekken waar je eten kunt halen.
Tip: Gebruik Find Me GF om (wereldwijd!) te checken of er restaurants in de buurt zijn waar je veilig glutenvrij kunt eten.
2. Plan vooruit
Plan en denk vooruit: pak glutenvrije snacks en ander houdbaar eten in voor tijdens de reis. Zo heb je in de auto, bus, trein of vliegtuig altijd wat te eten. Zeker wanneer het moeilijk is (of je het niet zeker weet) om aan glutenvrij eten te komen.
3. Leer de taal
Oké, je hoeft niet meteen vloeiend te worden in Frans, Spaans of Duits, maar weten hoe je moet zeggen dat je glutenvrij moet eten is wel erg handig. Om je een handje te helpen heb ik de zinnen “ik heb glutenallergie”, “ik heb coeliakie” en “ik moet glutenvrij eten” alvast voor je vertaald in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.
Glutenvrij in het Engels
Ik heb glutenallergie: “I have a gluten allergy”
Ik heb coeliakie: “I have celiac disease”
Ik moet glutenvrij eten: “I have to eat gluten free”
Glutenvrij in het Frans
Ik heb glutenallergie: “J’ai une allergie au gluten”
Ik heb coeliakie: “J’ai la maladie coeliaque”
Ik moet glutenvrij eten: “Je dois manger sans gluten”
Glutenvrij in het Duits
Ik heb glutenallergie: “Ich habe eine Glutenallergie”
Ik heb coeliakie: “Ich habe Zöliakie”
Ik moet glutenvrij eten: “Ich muss mich glutenfrei ernähren”
Glutenvrij in het Italiaans
Ik heb glutenallergie: “Ho un’allergia al glutine”
Ik heb coeliakie: “Ho la celiachia”
Ik moet glutenvrij eten: “Devo mangiare senza glutine”
Glutenvrij in het Spaans
Ik heb glutenallergie: “Tengo alergia al gluten”
Ik heb coeliakie: “Tengo enfermedad celíaca”
Ik moet glutenvrij eten: “Tengo que comer sin gluten”
4. Neem je eigen glutenvrije toevoegingen mee
Neem je eigen glutenvrije toevoegingen mee. Denk dan aan dingen als sojasaus of saladedressing. Zo kun je je eten gewoon “kaal” bestellen, het zelf op smaak brengen, en weet je zeker dat het voor jou veilig is om te eten.
5. Informeer je accommodatie
Informeer het hotel/je verblijf of je reisbegeleider. Vraag van tevoren of het mogelijk is om een aangepast dieet te volgen, zeker wanneer je eten bij je verblijf geboekt zit. Dit is dus al het geval met logies en ontbijt, maar zeker met half pension, vol pension of all inclusive. Zo kunnen ze van tevoren al rekening houden met je komst en ervoor zorgen dat ze extra glutenvrije producten in huis hebben. Let op: soms komt deze optie met extra kosten. Ook dit is handig om van tevoren te weten.
6. Wees voorbereid om uitleg te geven
Wees altijd voorbereid om uitleg te kunnen geven over je dieet: obers, serveersters, koks en ander personeel. Zorg dat je uit kunt leggen waarom het belangrijk is dat je glutenvrij eet. Vergeet dan ook niet gelijk te vragen hoe het zit met kruisbesmetting!
7. Wees flexibel
Zorg dat je flexibel bent: probeer niet altijd alleen maar dat gerecht te bestellen wat je altijd eet, zeker wanneer deze optie niet glutenvrij beschikbaar is. Probeer ook eens andere glutenvrije opties in verschillende keukens en culturen. Je zult zien dat je op deze manier weer nieuwe lekkere gerechten tegenkomt en zo je opties met wat je kunt (en wilt) eten weer vergroot.
8. Neem een doktersverklaring mee
Het is altijd slim om (als je deze hebt) een doktersverklaring mee te nemen, die je diagnose beschrijft en vaststelt, in geval van nood. Mocht je toch een allergische reactie krijgen, dan weten mensen om je heen direct waar ze mee te maken hebben.
Ja, op reis gaan met een glutenallergie heeft wat extra planning en voorbereiding nodig. Maar met een beetje moeite kun je gewoon veilig op vakantie gaan (zelfs mét verzorging in plaats van zelf te koken) en bovenal: genieten van je reis.
➡️ Lees ook: Engeland, een paradijs voor de glutenvrije reiziger
Comments