• Home
  • Landen
    • Afrika
      • Seychellen
    • Azië
      • Indonesië
      • Verenigde Arabische Emiraten
    • Europa
      • België
      • Duitsland
      • Verenigd Koninkrijk
      • Frankrijk
      • Griekenland
      • Hongarije
      • Italië
      • Kroatië
      • Letland
      • Nederland
      • Oostenrijk
      • Portugal
      • Spanje
      • Tsjechië
      • Zwitserland
    • Noord-Amerika
      • Canada
      • Verenigde Staten
    • Zuid-Amerika
  • Reizen
    • Budget
    • Festivals
    • Gezondheid
    • Remote werken
    • Stedentrips
    • Vervoer
  • Wintersport
  • Recepten
  • Persoonlijk
    • Emigreren naar Oostenrijk
    • Werken als skileraar
    • Reisverslagen
    • Reviews
    • Blogtips

Tips Op Reis

Tips voor en tijdens het reizen, ervaringen en meer!

Persoonlijk

Mijn 8 favoriete winterse gerechten uit Oostenrijk

27 januari 2025 · By Samantha

Samantha eet glutenvrije kaiserschmarrn in Serfaus

In Oostenrijk draait het niet alleen om skiën, adembenemende uitzichten en gezellige après-ski. De Oostenrijkse keuken is minstens zo belangrijk! Maar met een glutenallergie is het niet altijd makkelijk om alles zomaar te eten. Gelukkig zijn er genoeg heerlijke opties, zolang je weet waar je moet zijn of een handige app zoals Find Me Glutenfree gebruikt. Vandaag deel ik mijn favoriete winterse gerechten uit Oostenrijk, stuk voor stuk heerlijk om van te genieten na een lange dag in de sneeuw of gewoon op een koude winterdag.

Inhoud van dit artikel

  • 1. Tiroler Gröstl
  • 2. Wiener Schnitzel
  • 3. Kaiserschmarrn
  • 4. Gulasch
  • 5. Schweinsbraten mit Sauerkraut
  • 6. Käsespätzle
  • 7. Currywurst mit Pommes
  • 8. Berner Würstel
  • En de andere winterse gerechten uit de Oostenrijkse keuken?

1. Tiroler Gröstl

Een klassieker in elke berghut en altijd anders. Dit eenvoudige, voedzame gerecht met aardappels, spek, en uien, getopt met een spiegeleitje, is ideaal voor na een intensieve skidag. Voor mij is het bijna altijd een veilige keuze, al geef ik wel even aan dat de gefrituurde uitjes bovenop meestal niet glutenvrij zijn – die mogen ze houden. Maar eerlijk, ik kan het blijven eten.

Mijn favoriete Oostenrijkse gerecht: Tiroler Gröstl

2. Wiener Schnitzel

Wanneer ik deze ergens glutenvrij op de kaart zie staan, MOET ik het gewoon bestellen. Dat kan niet anders. Zo vaak gebeurt dat namelijk niet, en ik ben stiekem dol op Wiener Schnitzel. Lekker met cranberrycompote en wat patatjes ernaast. Gezond? Nee. Boeit ook niet.

Schnitzel op de Seiser Alm

3. Kaiserschmarrn

Je ziet het hier vaak als toetje op de kaart staan, maar ik krijg een normaal bord al amper op. Laat staan na een flinke maaltijd nog. Nee, als ik Kaiserschmarrn bestel (mits glutenvrij verkrijgbaar) is het voor mij de hoofdmaaltijd. Maar ik kan er echt van genieten. Lekker met appelmoes of cranberrycompote en nog lekkerder met een uitzicht over de bergen.

Ook thuis maak ik regelmatig zelf Kaiserschmarrn. Het recept heb ik eerder al eens voor Chalet.nl uitgewerkt. Benieuwd geworden? Lees het recept voor glutenvrije Kaiserschmarrn hier.

Heerlijke glutenvrije Kaiserschmarrn bij de Möseralm in Fiss
De Möseralm in Fiss serveert o.a. glutenvrije Kaiserschmarrn

4. Gulasch

Een warm, hartig gerecht dat perfect past bij koude dagen. Vroeger hoorden Oostenrijk en Hongarije bij elkaar, en dat zie je soms nog terug in de keuken. Zo ook bij Gulasch (Nederlandse naam: Goulash). Toch is er een verschil tussen de Oostenrijkse en Hongaarse goulash: de Oostenrijkers hebben de wortels en aardappels uit het recept gehaald. Gulasch wordt hier vaak met Spätzle geserveerd – voor de glutenvrije optie vraag ik om glutenvrije pasta, aardappelen of rijst. Comfort food op z’n best.

5. Schweinsbraten mit Sauerkraut

Noem me raar, maar ik hou dus echt onwijs van zuurkool. Peter niet, dus ik eet het meestal thuis alleen of met dit soort gerechten. Roast pork met zuurkool en vaak wat aardappelen erbij – klinkt simpel, maar oh zo lekker.

Overigens, als er ergens iets met zuurkool op de kaart staat, maar je krijgt er worst bij in plaats van Schweinsbraten, is de kans groot dat ik het ook bestel, zoals bij de heerlijke worstjes hieronder op de foto.

Hotel Alpengasthof Hochsöll - Lekker eten

6. Käsespätzle

Dit is Oostenrijkse comfort food in z’n puurste vorm. Denk aan Mac & Cheese, maar dan beter. Helaas heb ik het nog nooit glutenvrij gevonden in een restaurant, dus maak ik het thuis. Een grote pan vol, met een beetje gebakken ui (glutenvrij uiteraard) erbij.

7. Currywurst mit Pommes

Officieel misschien Duits, maar dit gerecht is ook in Oostenrijk overal te vinden. Ze spreken hier ook Duits, dus ik vind dat het telt. Een lekkere worst met een pittige saus en patatjes erbij – heerlijk na een dag skiën. Let wel op: de saus is niet altijd glutenvrij, vraag er dus altijd naar in het restaurant! Toch blijft dit een van mijn favorieten.

Currywurst mit Pommes

8. Berner Würstel

Een worstje gevuld met kaas en omwikkeld met spek – hoe kun je daar nee tegen zeggen? De Berner Würstel komt overigens niet uit Zwitserland, maar gewoon uit Zell am See (Oostenrijk dus). Een verrassend gerecht dat eigenlijk altijd wel glutenvrij is en altijd lekker met een portie patatjes erbij.

Uit de Oostenrijkse keuken: de Berner Würstel

En de andere winterse gerechten uit de Oostenrijkse keuken?

Zo, dat was mijn lijstje. Heerlijk om tijdens een dagje skiën of gewoon op een koude winterdag te genieten van een warme maaltijd, onder genot van een lekkere Aperol Spritz (zelf maken? Bekijk mijn recept voor Aperol Spritz).

Nu denk je misschien: “Ho eens even, ik mis een heel hoop gerechten. Waar is de Germknödel? De Apfelstrudel? De Knödels (vele verschillende soorten), en al het andere lekkers?” Tsja, sommige dingen vind ik gewoon niet zo lekker of kán ik simpelweg niet eten. Zo heb ik een Germknödel nog nooit geprobeerd, dus ik heb geen idee of ik het lekker vind. En het is me teveel werk om dat zelf te maken.

Natuurlijk vind ik een Apfelstrudel heerlijk, maar ook daarvoor geldt: vind ‘m maar eens glutenvrij. Een Käsespätzle kan ik zelf nog wel maken, dat is niet zoveel werk, maar een Apfelstrudel zelf maken, glutenvrij, zonder dat het breekt… ik gooi wel een gesneden appel in een velletje rijstpapier in de airfryer. En de enige reden dat kaasfondue in deze lijst ontbreekt, is dat het simpelweg niet in de Oostenrijkse keuken zit.

Wat is jouw favoriete winterse gerecht? Deel het in de comments! 👇🏻

🍽️ Meer tips om glutenvrij te genieten op reis? 8 nuttige tips voor reizen met glutenallergie

Dit artikel kan affiliatelinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer je via een van de links een aankoop doet. Dit kost jou uiteraard niets extra’s. De opbrengst hiervan zorgt ervoor dat TipsOpReis in stand kan blijven.

Gerelateerde artikelen

  • Pettneu am Arlberg
    Pettneu am Arlberg: mijn favoriete dorpje in Oostenrijk
  • Masnerkopf Serfaus
    Mijn 5 favoriete skigebieden in Oostenrijk van dit moment
  • Een jaar in Oostenrijk - Peter en Samantha in Zams
    Mijn favoriete plekken in Oostenrijk: van bloesem tot bergen
  • Lissabon Uitzicht
    Mijn 6 favoriete Europese steden voor een weekendje weg

Share

Share Tweet Email Pin Comment
Previous
Next

Comments Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Tips Op Reis

Zoeken

Over Samantha

Samantha | TipsOpReis.nl

Hi! Ik ben Samantha, 35 jaar oud, getrouwd met Peter en ‘personeel’ van onze katten Zoef en Obi. Reizen is mijn passie, vooral stedentripjes en de landen die net wat dichterbij huis liggen.

Ik heb TipsOpReis opgericht na onze reis door Kroatië in 2018. Naast dat we veel dingen uit moesten zoeken en moesten ontdekken, waren veel vrienden en bekenden ook zeer geïnteresseerd in onze reis. Een uitstekende combinatie dus om onze ervaringen te delen via een blog!

In 2023 besloten we ons leven om te gooien en eindelijk onze droom achterna te gaan: emigreren naar Oostenrijk! Ook hierover lees je alles op Tips Op Reis.

Nieuwste artikelen

  • 20 beste souvenirs van Bali: dit neem je mee naar huis
  • 10 mooiste skigebieden van Europa (volgens mij!)
  • Alles over de Sella Ronda Bike Day: hét fietsevenement in de Dolomieten
  • Glutenvrij Bali: tips, restaurants & mijn ervaringen
  • 10 Redenen waarom skiën écht goed voor je is

Lees ook eens

  • Pettneu am Arlberg: mijn favoriete dorpje in Oostenrijk
  • Mijn 5 favoriete skigebieden in Oostenrijk van dit moment
  • Mijn favoriete plekken in Oostenrijk: van bloesem tot bergen
  • Mijn 6 favoriete Europese steden voor een weekendje weg
  • Mijn 14 favoriete (glutenvrije) reissnacks: nooit meer honger onderweg

Ontdek alles op TipsOpReis

  • Reizen
  • Afrika
    • Seychellen
  • Azië
    • Indonesië
    • Verenigde Arabische Emiraten
  • Noord-Amerika
    • Canada
    • Verenigde Staten
  • Zuid-Amerika
  • Europa
    • België
    • Duitsland
    • Verenigd Koninkrijk
    • Frankrijk
    • Griekenland
    • Hongarije
    • Italië
    • Kroatië
    • Letland
    • Nederland
    • Oostenrijk
    • Portugal
    • Spanje
    • Tsjechië
    • Zwitserland
  • Budget
  • Festivals
  • Gezondheid
  • Remote werken
  • Stedentrips
  • Vervoer
  • Wintersport
  • Recepten
  • Persoonlijk
    • Emigreren naar Oostenrijk
    • Werken als skileraar
    • Reisverslagen
    • Reviews
    • Blogtips
  • Over Tips Op Reis
  • Help Tips Op Reis
  • Contact
  • Privacybeleid
  • Over Tips Op Reis
  • Help Tips Op Reis
  • Contact
  • Privacybeleid

Copyright 2025 Samantha Brouwer | TipsOpReis.nl