Ik ging altijd veel op vakantie naar Griekenland met mijn ouders. We zijn dan ook gek op Grieks eten. Een tijdje terug maakten we allemaal een Grieks recept thuis en gingen dat met elkaar gezellig eten.
Omdat ik op dat moment samenwerkte met een Griekse collega, vroeg ik hem om een lekker recept. Hij kwam met Bekri Meze, een heerlijk gerecht met varkensvlees. Bij ons thuis viel het goed in de smaak, het recept wil ik je dan ook niet onthouden.
Bekri Meze betekent letterlijk dronkemanshapje en wordt in Griekenland vaak als klein hapje geserveerd. Ideaal dus als je meerdere soorten gerechtjes wilt serveren!
Griekse Bekri Meze
Recept uit Griekenland: Bekri Meze
Ingrediënten
- 500 gram varkensvlees
- 1 eetlepel mosterd
- 50 ml olijfolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 250 ml rode wijn (droog)
- 225 gram tomatensaus
- paprikapoeder (heet)
- peper en zout
Instructies
- Snij het varkensvlees in stukjes, zo groot als jij ze wilt serveren. Snipper de ui en pers de knoflook vast voor.
- Mix de stukjes vlees met de mosterd en zorg dat de stukjes goed ingesmeerd zijn. Verwarm een pan op het vuur en doe de olijfolie hier in. Wacht tot de olie warm is, voeg dan het vlees toe, en bak het aan. Voeg vervolgens de uien en knoflook toe en fruit deze. Voeg na een paar minuten beetje bij beetje de wijn toe. Langzaam, zodat deze kan verdampen. Voeg vervolgens tomatensaus toe en breng deze op smaak met de paprikapoeder, peper en zout. Voor wat extra smaak kun je ook nog oregano toevoegen.
- Het gerecht is klaar wanneer de saus dik is.
- Lekker om te serveren met rijst of brood!
Notities
Je kunt elk soort varkensvlees gebruiken die je wilt. Wij gebruiken zelf altijd varkenshaas omdat dit lekker mals is, maar ook hamlappen zijn goed geschikt.
Comments