Ga terug
Recept uit Zwitserland - Kaasfondue

Zwitserse kaasfondue

Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Zwitsers
Porties 4

Benodigdheden

  • Fonduepan

Ingrediënten
  

Ingrediënten voor de kaasfondue

  • 1 teen knoflook
  • 250 gram Emmentaler (geraspt)
  • 250 gram Zwitserse Gruyère (geraspt)
  • 125 gram Appenzeller (geraspt)
  • 400 ml droge witte wijn
  • 1 eetlepel Maïzena
  • 1 eetlepel Kirsch
  • Peper en nootmuskaat

Ingrediënten om te dippen naar keuze, bijvoorbeeld:

  • oud brood
  • Diverse soorten rauwe ham
  • Kipnuggets
  • In stukjes gesneden hamburger
  • Cherrytomaatjes
  • Augurken
  • Komkommer
  • Champignons
  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Worteltjes

Instructies
 

Voorbereiding

  • Snijd het knoflookteentje doormidden en gebruik de binnenkant van beide helften om de fonduepan in te wrijven.
  • Meng de maïzena alvast met de Kirsch in een kopje
  • Zet de ingrediënten om te dippen klaar

Bereiding

  • Verwarm de pan op het fornuis. Giet hier vervolgens de wijn in.
  • Wanneer de wijn goed heet is kun je handje voor handje de kaas er in strooien. Roer tot de kaas gesmolten is en voeg dan het volgende handje kaas toe. Doe dit tot alle kaas in de pan zit.
  • Voeg het maïzena-kirsch-mengsel toe aan de pan
  • Om de kaasfondue op smaak te brengen, kun je peper en nootmuskaat naar eigen smaak toevoegen.
  • Is de fondue te dik? Voeg dan wat extra wijn toe. Is de kaasfondue te dun? Voeg dan wat extra maïzena toe. Let er op dat je de maïzena eerst mengt met wijn of Kirsch, anders krijg je klontjes.
  • Serveer de fondue in de pan op een warmtebron. Koelt de kaas te snel af? Zorg dan voor meer warmte of warm de kaas halverwege nog een keertje op. Eet smakelijk!
Trefwoord Fondue, Kaas, Kaasfondue, Winters, Zwitserland