
Je hebt er altijd al van gedroomd, een keer op wintersport gaan, maar het is er nog nooit van gekomen. Je voelt je inmiddels te oud om nog te leren skiën of snowboarden, je weet niet waar je moet beginnen en je laat het daarom maar gaan. Klinkt bekend? Niets om je voor te schamen, maar wél tijd om het te veranderen. Door dit stappenplan kun jij volgend seizoen ook voor het eerst op wintersport!
Inhoud van dit artikel
1. Skiën of snowboarden? Neem een proefles!
Weet je nog niet helemaal of skiën of snowboarden wat voor je is? Kun je nog niet helemaal kiezen, of wil je gewoon eens kennismaken met de sport? Neem dan een proefles. Veel indoor skihallen zoals SnowWorld bieden proeflessen tegen een gereduceerd tarief aan. Zo leer je in een uurtje tijd de basis, voel je aan hoe het is om op ski’s of snowboard te staan, en kun je snel bepalen of wintersport iets voor jou is.
🎿 Lees ook: Ontdek de verschillende soorten ski’s en vind de ski die bij jou past
2. Koop de juiste kleding en benodigdheden
Was de les leuk en smaakt het naar meer? Dat is top. Tijd om eerst te investeren in goede kleding, helm en handschoenen. Je kunt bij veel hallen wel skikleding huren, wat leuk is voor een eerste keer, maar het is toch fijner om je eigen spullen te hebben. Daarnaast kun je, wat je hier op de indoorbaan draagt, ook aan als je straks écht op wintersport gaat.
Het belang van goede wintersportkleding
Het belang van goede wintersportkleding is groot. Skiën in je spijkerbroek kun je zeker proberen, je ziet het in Winterberg vaak genoeg, maar raad ik je niet aan. Ten eerste: een spijkerbroek is niet winddicht, dus zal behoorlijk koud zijn. Maar vooral: als beginner val je regelmatig. Niets ergs aan, maar je kleding wordt dus wel nat. Een koude spijkerbroek zorgt er snel voor dat de pret voorbij is. Investeer dus in een goede skibroek, die zijn warm, winddicht, sneeuwdicht en sluiten goed aan.
Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor een ski-jas. Veel mensen maken de fout om te denken: “Oh, maar ik heb een goede winterjas, die kan ik toch prima aan?”. Dat kan, mits er een sneeuwvanger in zit. Een wat? Sneeuwvanger. Dat is een elastieken band onderin je jas die je om je middel vast kunt maken, om te voorkomen dat er sneeuw in je jas omhoog schuift wanneer je onderuit gaat in de sneeuw. Zeker voor beginners erg handig!
Dan de handschoenen. Je hoeft echt niet de duurste van de duurste te kiezen, maar kies wel handschoenen die niet van wol of katoen zijn! Dit laat wind door en zijn binnen de kortste keren doorweekt. De meeste winkels verkopen speciale wintersporthandschoenen die dus geschikt zijn voor in de sneeuw.
Een helm, moet dat echt?
Vergeet ook het belang van een helm niet! In sommige landen is een helm zelfs verplicht, zeker voor kinderen onder de 14 jaar, maar ook voor volwassenen is het zeer verstandig om wel met helm op te gaan skiën (of snowboarden). Ik zal eerlijk zijn: toen ik vroeger leerde skiën had bijna niemand een helm op. Ik ook niet. Maar tegenwoordig heeft bijna iedereen een helm op op de piste. Ik ook. Sinds 1 december 2020 is het in Snowworld zelfs verplicht! Naast dat het echt veiliger is voor jezelf, geeft het ook een stukje zelfvertrouwen. En, niet geheel onbelangrijk, een lekker warm hoofd.
Het is trouwens wel fijn om een helm te passen in de winkel, in plaats van random een van internet te bestellen. Een helm zit voor iedereen anders. En bovendien kun je dan gelijk een mooie skibril erbij uitzoeken.
Verschillende prijsklasses wintersportkleding
Schrik niet van de prijzen. Goede skikleding kan behoorlijk duur zijn. Gelukkig heeft Decathlon tegenwoordig een groot assortiment betaalbare skikleding. En houd ook de uitverkoop aan het einde van het wintersportseizoen in de gaten!
3. Ga op les in Nederland
Zo, nu je aangekleed en wel bent, is het tijd om in Nederland alvast wat lessen te nemen. Vaak is dit goedkoper dan in het buitenland en bovenal heb je minder afleiding. Daarnaast zijn lessen in het Nederlands toch net iets makkelijker te volgen dan in het Duits of Engels (tenzij het niet je moedertaal is, natuurlijk). Bovenal zorgt het ervoor dat je straks al met wat ervaring in de sneeuw staat, en je daardoor meer kunt genieten van je wintersportvakantie zelf!
De lessen hoeven trouwens niet per se in een indoor sneeuwhal te zijn. Er zijn genoeg andere locaties waar je skiles kunt nemen, zoals op indoor rolbanen en outdoor borstelbanen. Je hebt er niet direct sneeuwervaring, maar het is wel enorm goed voor je techniek.
4. Boek een wintersportvakantie
Zo. Nu je dan eindelijk ontdekt hebt dat wintersport wel iets voor je is, je een keuze hebt gemaakt tussen skiën of snowboarden, je de juiste kleding hebt gekocht en zelfs al wat leservaring opgedaan hebt, is het eindelijk tijd voor het echte werk: het boeken van de wintersport zelf. Want waar ga je heen? Zoveel landen, zoveel keuzes. En kies je voor een accommodatie vlakbij de lift en/of piste, of moet je elke dag nog een stukje met de auto? Zelf koken of liever halfpension? Teveel keuzes!
Kies vooral de dingen die goed voelen voor jezelf. Als je geen zin hebt om elke avond te koken, boek dan een accommodatie met halfpension of midden in een dorpje, zodat je genoeg restaurants binnen loopafstand hebt. En als je wel een beetje Duits spreekt, maar geen Frans, is Oostenrijk wellicht een beter keuze dan Frankrijk.
Ik raad je aan de wintersportvakantie te boeken bij een reisbureau als Tui, Sunweb, of Chalet.nl. Je kunt tijdens de boekingen namelijk alles aanvinken wat je nodig hebt tijdens je reis, zoals skihuur en extra lessen. Ook zijn de boekingen vrijwel altijd inclusief skipas, dus je hoeft niets extra’s meer te regelen. Behalve misschien een dakkoffer op je auto, als je echt teveel troep meesleept. Maar zolang je je ski’s nog huurt heb je die eigenlijk niet nodig.
Je kunt er ook voor kiezen om je ski’s los te huren, bijvoorbeeld via Skiset.nl, nummer één in skiverhuur. Dit kan soms gunstiger zijn dan bijboeken via je reisbureau. Het is het altijd waard om dit even te controleren.
5. Geniet!
De laatste stap van jouw eerste kennismaking met wintersport? Genieten! Je bent er helemaal klaar voor, je bent voorbereid, alles is geregeld. Je hoeft alleen nog maar te wachten tot het zover is en dan naar je bestemming toe te rijden. Of te vliegen, maar net wat je geboekt hebt natuurlijk.
De eerste keer in een echte skilift zal misschien een beetje spannend zijn, maar probeer vooral van de omgeving te genieten. De bergen hebben iets magisch en vervelen nooit. Laat je niet tegenhouden door de vele valpartijen die nog gaan komen. Als je blijft oefenen gaat het steeds beter. Neem vooral nog wat extra lessen in het buitenland, een lokale skileraar kan je niet alleen veel leren maar ook veel vertellen over het skigebied. En dat biedt weer een ervaring extra.
Ga vooral genieten van je eerste wintersport, want voor je het weet ben je net zo verslaafd als ik.
Comments