
Volgende maand ga ik samen met een vriendin een weekendje naar Hamburg. Met de trein. Voor mij een eerste ervaring om zo’n eind met de trein te reizen, maar zij doet het al langer en vaker als milieubewust alternatief voor het vliegtuig. Om die reden dook ik eens in de alternatieven voor vliegen.
Inhoud van dit artikel
Vliegschaamte
Vliegschaamte is echt een ding tegenwoordig. Ondanks dat de vliegtuigen steeds zuiniger en moderner worden, vliegen we wel steeds meer. En dat helpt niet tegen de uitstoot van broeikasgassen. Overgewaaid vanuit Zweden, waar het flygskam genoemd wordt, zie je het tegenwoordig op de rest van de wereld ook: mensen willen niet meer met het vliegtuig reizen en maken zich hard voor alternatieven.
Alternatief 1: de trein
De trein wordt een steeds serieuzer alternatief voor het vliegtuig. Zeker op bestemmingen dichterbij, zoals Londen, Parijs en Berlijn. Allemaal heel makkelijk te boeken via NS International.
Tip: controleer wel altijd even de haalbaarheid van de reis, zeker binnen Nederland. NS International gaf ons het reisadvies van Leiden Centraal naar Hengelo te reizen via Utrecht Centraal. Daar hebben we een overstap van 2 minuten. Ik kan je vast garanderen: die halen we niet. Gelukkig hebben we het op tijd gezien en vroegen we op ns.nl zelf de juiste reis op voor de binnenlandse reis, voordat we in Hengelo op de ICE stappen.
Heb je al eens nagedacht over een rondreis door Europa, met de trein? Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar met Interrail kun je met 1 pas door 31 landen reizen! Zo kun je bijvoorbeeld een leuke rondreis maken via Wenen, Boedapest, Zagreb, Venetië en via Zwitserland en Frankrijk weer naar huis.
➡️ Hoe zit dat nou met die prijzen en die reistijd van de trein?
Alternatief 2: de bus
De bus is ook een goed alternatief voor het vliegtuig. Moderne bussen zijn milieuvriendelijk, zeker ook omdat ze meerdere mensen tegelijk vervoeren. Ook is er tegenwoordig een groot aanbod busreizen binnen Europa te vinden. De meest bekende is FlixBus.
Veel reisorganisaties bieden ook vaak een busreis aan als vervoer in plaats van het vliegtuig. Zeker met de wintersport zie je dit heel veel. Ook Peter en ik zijn wel eens met de bus op wintersport gegaan toen we zelf nog geen auto hadden. Ja, het duurt misschien iets langer dan zelf rijden, maar het is wel een stuk goedkoper en milieuvriendelijker. En je kunt gewoon lekker slapen tijdens de reis, in plaats van zelf op te moeten letten.
Alternatief 3: de (elektrische) auto
Is de auto echt een alternatief voor het vliegtuig? Dat ligt een beetje aan je auto. Een hele oude diesel zal wellicht niet het meest milieuvriendelijke alternatief zijn, maar die nieuwe elektrische auto natuurlijk wel. Ook moet je afwegen of je een reis in je eentje maakt of met meerdere mensen. Een lange autorit in je eentje is over het algemeen slechter voor het milieu dan het vliegtuig er naartoe pakken. Maar reis je met een groep, dan is de auto wel een betere keuze.
Denk je nu: “Ja Samantha, dat is allemaal leuk en aardig, maar ik heb geen elektrische auto!” Dat snap ik. Gelukkig kun je tegenwoordig ook heel makkelijk elektrische auto’s huren. En via oplaadpalen.nl kun je makkelijk je route plannen aan de hand van de benodigde oplaadpunten.
Alternatief 4: de fiets
De fiets als alternatief voor het vliegtuig? Ja, waarom niet! Mijn oma vertelde verhalen van vroeger, dat ze in een paar dagen tijd naar Duitsland fietsten en onderweg overnachtten bij andere mensen. Waarom zouden we dat tegenwoordig niet nog steeds doen? Via Vrienden op de fiets kun je leuke onderkomens voor onderweg vinden. En het leuke is dat een overnachting maximaal € 22,50 (exclusief evt. toeristenbelasting) mag kosten! Probeer daar maar eens een hotelletje voor te scoren.
Het leuke is dat je op de fiets veel meer ziet dan in elk ander vervoersmiddel. Ik zou alleen van tevoren wel even goed trainen om spierpijn te voorkomen, en altijd een bandenplaksetje meenemen.
Alternatief 5: de boot
De boot is niet per direct een alternatief voor vliegen. Nouja, dat ligt er aan hoe je het bekijkt. Veerboten of zeilboten zijn prima milieuvriendelijke alternatieven. Een luxe cruise echter niet. Sterker nog: een luxe cruise is slechter voor het milieu dan vliegen! En heb je al eens nagedacht over meegaan als passagier op een vrachtschip?
Als je geen last hebt van zeeziekte dan zijn bepaalde bootvormen een prima alternatief om te kunnen reizen.
Alternatief 6: te voet
“Maar Samantha, te voet is toch helemaal geen alternatief voor het vliegtuig. Je kunt niet even lopen naar Rome!” Ik hoor het je al denken. En ik geef je gelijk. Ik zou ook niet gaan lopen naar Rome, of naar welke stad dan ook. Mij te ver weg. Maar wat je wél kunt doen is op wandelvakantie. Gebruik een van de ander genoemde reisalternatieven en ga dan op vakantie wandelen. Zo stoot je deze dagen dat je er verblijft in elk geval niets uit. Op Wandelvakantie.info vind je een mooi overzicht van veel verschillende wandelopties in Europa.
Moet je dan maar helemaal niet meer vliegen?
Als je het mij vraagt niet. We worden gelukkig van nieuwe reizen en ervaringen, dus doe ze vooral op. Veel mensen zijn ook afhankelijk van het vliegtuig als ze familie in het buitenland hebben of zelf in het buitenland studeren.
Wat je je wel kunt afvragen is of het op dat moment echt nodig is om in het vliegtuig te stappen. Moet je nu echt voor die vergadering naar New York vliegen, of kun je dat ook gewoon via Skype doen? Corona heeft ons in elk geval geleerd dat dat tegenwoordig prima allemaal online kan.
Moet je nu echt het vliegtuig nemen en voel je je er niet lekker over? Via Trees for All kun je bomen planten en CO2 compenseren. Het houdt het vliegen misschien niet tegen, maar het geeft je in elk geval het gevoel iets te kunnen doen om je vliegreis te compenseren. Vaak kun je bij het boeken van je vliegticket ook al aangegeven of je iets extra’s wilt betalen om de CO2-uitstoot te compenseren. Dit is natuurlijk ook een optie.

Comments