Heerlijk, de weg voor je alleen, met 180 over een lege Duitse Autobahn, muziekje aan en gaan. Althans, dat is waar ik direct aan denk wanneer ik aan ’s nachts autorijden denk. Maar is dat ook echt wel zo? ’s Nachts de weg op is zeker niet zonder gevaar. Niet alleen is het donker, ook je lichaam is erop berekend ’s nachts eigenlijk te moeten gaan slapen. Daarom bespreek ik in dit artikel graag de voor- en nadelen van ’s nachts autorijden, evenals tips om je veilig op weg te helpen.
➡️ Lees ook: Zo overleef je die lange autorit
Inhoud van dit artikel
Voordelen van ‘s nachts autorijden
Er zijn veel voordelen aan het rijden in het donker. Ten eerste is er minder verkeer op de weg, waardoor je minder rekening hoeft te houden met anderen op de weg, en dus ook minder kans hebt op ongelukken. Daarnaast kun je meer genieten van de rustige omgeving en de prachtige sterrenhemel boven je hoofd.
Bovendien kun je met ’s nachts autorijden tijd besparen omdat er geen files zijn of drukte is die je vertraging kunnen bezorgen. Daarnaast mag je ’s nachts vaak harder rijden dan overdag (zeker in Nederland) en veel mensen vinden dit prettig.
Nadelen van ‘s nachts autorijden
Hoewel de voordelen van ’s nachts autorijden heerlijk klinken, zijn er helaas ook genoeg nadelen aan. ’s Nachts is het donker en er is lang niet overal straatverlichting, zeker buiten de Randstad niet. Hierdoor is het zicht minder en is het soms lastiger om situaties in te schatten. Niet voor niets gebeuren er in de winter ook meer ongelukken op de weg dan in de zomer.
Ook kan het moeilijk zijn om te navigeren in het donker, vooral als er geen verlichting langs de weg staat of als er geen borden staan die aangeven waar je heen moet. Ja, iedereen rijdt op navigatie tegenwoordig, maar zelfs dan is het niet heel moeilijk om een afslag te missen.
Daarnaast is je lichaam niet gewend om de hele nacht door te halen. Dit kan ervoor zorgen dat er ongelukken gebeuren, als gevolg van slechtziendheid of vermoeidheid. Je zult niet de eerste zijn die per ongeluk in slaap valt achter het stuur. Zeker niet wanneer je al enkele uurtjes achter het stuur doorgebracht hebt.
Tips voor veilig ’s nachts autorijden
Na mijn betoog met nadelen van ’s nachts autorijden zou je misschien verwachten dat ik alleen overdag rij, maar niets is minder waar. Ik ben zelf een groot liefhebber van ’s nachts autorijden. Maar niet zonder de nodige veiligheidstips, en die deel ik graag met je.
Om veilig ’s nachts de weg op te gaan, moet je zorgen dat je goed voorbereid bent. Zorg ervoor dat je auto goed onderhouden is en controleer alle verlichting en de bandenspanning voor vertrek. Zo is de kans op gebreken onderweg kleiner. Sowieso is dit geen overbodige luxe om te doen voor je op vakantie gaat. Check ook gelijk even of je ANWB wegenwacht geregeld is, of dat je misschien pechservice via je garage kunt krijgen.
Zorg ook altijd dat je voldoende eten en drinken voor onderweg meeneemt. Niet alle restaurants langs de weg zijn ’s nachts geopend. Een thermoskan koffie doet het bij ons altijd goed. Daarnaast zorgt regelmatig eten en drinken ervoor dat je lichaam wakker blijft.
Merk je dat je moe wordt? Maak dan gerust wat extra tussenstops en ga de auto even uit. De frisse buitenlucht houd je wakker en zorgt ervoor dat je scherp blijft. Rij je met meerdere mensen? Wissel dan regelmatig, al is het elk uur. Je aandachtsspanne is ’s nachts gewoon minder lang dan overdag, en daar hoef je je nooit voor te schamen. En gaat het rijden echt niet meer? Check dan even op Booking.com of er hotels in de buurt zijn en duik gewoon alsnog even een bed in.
Heb je moeite met zien in het donker? Een gele bril kan helpen! Deze bril, ook wel nachtbril genoemd, helpt met het wegfilteren van blauw licht. Dit blauwe licht komt in het donker veel meer voor en kan als het ware een soort ‘waas’ over je netvlies leggen. Omdat je pupillen in het donker groter zijn dan overdag, heb je hier ’s nachts veel meer last van. Ik vind zelf dat ’s nachts autorijden met een nachtbril op echt fijner is. En mocht je het nodig hebben, bij de opticien kun je een nachtbril op sterkte kopen.
Als laatste tip heb ik nog iets over de navigatie: bekijk van tevoren die laatste afslagen op Google Streetview. Dit maakt het navigeren een stuk eenvoudiger, zeker als je vermoeid bent.
In conclusie: hoewel ’s nachts autorijden echt veel voordelen biedt, zoals minder drukte op de weg en meerdere mogelijkheden om tijd te besparen, moet je altijd rekening houden met meer risico’s. Slecht zien, vermoeidheid, moeilijker navigeren, etc. Maar door goed voorbereid op weg te gaan en regelmatig pauze te pakken, kun je er toch voor zorgen dat je veilig op je bestemming aankomt.
Esther Holten zegt
Bedankt voor het delen van de tips om ’s nachts auto te rijden. Ik vind het vooral spannend wanneer ik in een nieuwe omgeving onderweg ben. Ik kijk dan extra goed op de borden en tekens op de weg.