
Het is alweer bijna zomervakantie en dat betekent dat veel mensen weer de auto inpakken en lekker richting Zuid-Europa gaan rijden. Om al die spullen van jou (en je kinderen) mee te slepen is een dakkoffer erg handig. Of in de winter, om je ski’s in te vervoeren zodat de achterbank niet plat hoeft. Je kunt het zo gek niet bedenken.
Maar wat veel mensen vergeten, is dat je met zo’n dakkoffer je rijgedrag toch iets aan moet passen. Met 200 kilometer per uur over de Duitse Autobahn is dan geen goed idee.
Graag geef ik je wat tips mee waar je aan moet denken wanneer je gaat rijden met een dakkoffer.
Inhoud van dit artikel
Dakdragers nodig
Om een dakkoffer op je auto te kunnen plaatsen, heb je dakdragers nodig. Als je een dakkoffer gaat huren, hou er dan rekening mee dat dakdragers hier meestal niet bij inbegrepen zitten! Ga dus altijd na of je dakdragers hebt.
Dakdragers zijn vaak op maat te krijgen via je autofabrikant, maar ook zijn er diverse universele dakdragers beschikbaar op de markt.
Daarnaast moet je ook nagaan of je dakdragers nodig hebt die je binnen je deuren vast moet maken of boven op je dakrail. En daar zit dan ook weer verschil in: je hebt open dakrails en dichte dakrails, en daar gaan weer andere dakdragers op.
Zware spullen gewoon in de auto
Wist je dat je auto een maximaal draagvermogen op het dak heeft? Ze noemen dit daklast. In het boekje van je auto kun je terugvinden hoeveel dit is. Voor een standaard Volkswagen Golf is dit bijvoorbeeld 75 kilogram. Stel dat je dakkoffer 20 kg weegt, kun je er dus nog voor 55 kg aan spullen in stoppen. Daarnaast kan het zijn dat de dakkoffer zelf ook nog een maximaal laadvermogen heeft. Deze vind je in de handleiding van je dakkoffer.
Voor stabiele wegligging van de auto is het belangrijk dat alle zware spullen zo laag mogelijk liggen in je auto. Stop de zware spullen dus altijd in je auto en niet in de dakkoffer.
Is het toch nodig om zwaardere spullen in de dakkoffer te vervoeren omdat deze niet in de auto passen? (Zoals in de winter bijvoorbeeld ski’s). Leg dan de zwaarste spullen boven of tussen de dakdragers, nooit in de neus of in de achterkant van de dakkoffer.
🚗 Lees ook: Je auto inpakken voor vakantie: tips en tricks voor een veilige reis
Geen andere maximumsnelheid
Hoewel je met een dakkoffer geen andere maximumsnelheid hebt dan auto zonder dakkoffer, is het niet verstandig om harder dan de aanbevolen snelheid van de fabrikant te gaan rijden. Je kunt deze vinden in de handleiding van je dakkoffer. Tijdens het rijden komt er veel druk op de koffer te staan, en hoe harder je rijdt, hoe hoger de druk. Je wilt immers niet dat de koffer openschiet tijdens het rijden. Daarnaast verbruik je veel meer brandstof naar mate je harder rijdt, en dat is zeker met de huidige brandstofprijzen niet zo leuk.
Meer verbruik
Door met een dakkoffer op je auto te rijden, ben je groter, zwaarder en vang je meer wind. Dit leidt tot meer brandstofverbruik. De Duitse wegenwacht ADAC heeft onderzocht dat je bij een snelheid van 130 kilometer per uur zo’n twee liter extra verbruikt per 100 kilometer. Moet je dan nu ineens maar met 80 over de rechterbaan naar Zuid-Europa gaan rijden? Nee hoor, waag je alsjeblieft niet aan die gevaarlijke situaties. Rij lekker mee met het verkeer. Je weet van tevoren dat een dakkoffer meer brandstof verbruikt en vakanties kosten nu eenmaal geld. Maar het is wel iets om in je achterhoofd te houden ;).
Te hoog voor parkeergarages
Een dakkoffer bovenop je auto zorgt ervoor dat je als auto een stuk hoger bent dan normaal. Hierdoor kan het soms voorkomen dat je nu te hoog bent om een parkeergarage in te rijden. Meet dus voor vertrek even op hoe hoog de auto nu is, zodat je weet waar je wel en niet in kunt rijden.
Zet spullen vast in de dakkoffer
Vaak zitten er in een dakkoffer al spanbandjes. Zitten deze er niet in, leg ze er dan zelf in. Het vastmaken van je spullen in de dakkoffer zorgt ervoor dat je spullen niet gaan schuiven tijdens het rijden. Nu lijkt dit misschien niet heel erg, maar wat als je een noodstop moet maken en alle spullen schuiven naar de voorkant van de dakkoffer? Hiermee kun je de dakkoffer behoorlijk beschadigen.
Let op: gebruik NOOIT een spanband aan de buitenkant over de dakkoffer om deze vast te zetten aan de dakdragers! Hierdoor kan de dakkoffer beschadigen of zelfs vervormen en hierdoor juist makkelijker openspringen.
Wanneer je onderweg stopt, controleer dan even of de dakkoffer nog goed vast zit. Een dakkoffer maakt tijdens het rijden meer geluid door windgeruis, dus maak je over het geluid geen zorgen. Hoor je toch erg afwijkende geluiden, kun je natuurlijk altijd even de koffer controleren.
➡️ Nog geen dakkoffer gekocht? Bekijk het aanbod dakkoffers op Bol.com

Je tips over auto rijden met een dakkoffer zijn zeker niet overbodig. Wanneer je alle voorzichtigheid in acht neemt, is het vooral een geweldige extra bagageruimte, zeker als je op skivakantie gaat. Wanneer je er eentje koopt, is het belangrijk, een merkartikel te kiezen. Op auto-accessoires moet je nooit bezuinigen.
Ik kan het hier alleen maar mee eens zijn Ivan! Afgelopen winter reden we met drie man in de auto + dakkoffer naar Italië en het was heerlijk om eens niet opgepropt tussen alle bagage in de auto te zitten 😌
Goed om te weten dat ik rekening moet houden met meer verbruik wanneer ik een dakkoffer meeneem. Ik ga binnenkort op vakantie en heb een dakkoffer nodig omdat mijn auto te klein is voor alle spullen die ik mee wil nemen. Ik ga de overige tips meenemen!
Heel slim Marie! Alvast een hele fijne vakantie gewenst 😊
Goed om te weten dat ik rekening moet houden met meer brandstofverbruik bij het rijden met een dakkoffer. Ik ga over een maand op vakantie en niet al mijn spullen passen in mijn auto. Ik ga er in ieder geval voor zorgen dat ik de zware spullen in mijn auto leg.
Deze tips gaan we meenemen. Ik lees dat de dakkoffers geluid maken. Heeft u misschien tips daartegen. Ik ben namelijk bang dat ik er niet tegen ga kunnen. 3000 km
Hi Sou,
Ik snap je zorgen! 3000 km is ook best een eind. Ja – dakkoffers maken nu eenmaal wat meer geluid, ze vangen immers meer wind. Je kunt ervoor kiezen je snelheid aan te passen (sowieso niet harder dan 130km/u), of wanneer je zelf niet rijdt oordopjes in te doen. Of natuurlijk gewoon de radio wat harder 🙂 fijne reis toegewenst!