
Ik had vliegangst. Niet heel handig voor iemand die vaak op reis wil gaan. Wat mij gered heeft, is dat de liefde voor reizen groter was dan de angst om in het vliegtuig te stappen. Door uiteindelijk heel vaak met het vliegtuig weg te gaan, heb ik geleerd wat de meeste geluidjes, kraakjes en bewegingen in de lucht veroorzaken. Hierdoor voel ik me nu een stuk rustiger wanneer ik in het vliegtuig stap.
De tips en trucjes die ik mijzelf in de loop der jaren aangeleerd heb, deel ik graag met je. Hopelijk helpt het jou in het vervolg ook om minder angstig het vliegtuig in te stappen en vooral zonder stress te genieten van de mooie reis!
Inhoud van dit artikel
Bij het raam zitten helpt tegen vliegangst
Echt waar, bij het raam zitten is het beste wat je kunt doen. Misschien klinkt het een beetje gek, omdat mensen met vliegangst het vaak eng vinden om naar beneden te kijken. Maar wanneer je bij het raam zit, kun je precies zien of je door wolken gaat vliegen. En wanneer je door wolken vliegt, kun je ervan uit gaan dat je die trillingen voelt in het vliegtuig. Dit was een van de dingen die ik vroeger doodeng vond, maar nu ik weet dat ik het aan kan zien komen stelt het me gerust. Het is net als rijden over een hobbelweg.
Weten wanneer de daling wordt ingezet
Ongeveer een half uur voor de landing wordt begonnen met de daling. De motoren worden zachter gezet en het vliegtuig zal langzaam gaan zakken. Dit kan heel eng zijn als je niet weet wat er gebeurt, de motoren houden er mee op, help, we storten neer! Kijk van tevoren dus altijd even op het reisschema wat de verwachte tijd is dat je gaat landen. Uiteindelijk zal de piloot ook altijd even omroepen dat er begonnen is met de daling, maar meestal komt dit pas wanneer de daling zelf al is ingezet.
Wat te doen met turbulentie
Turbulentie is als rijden over een hobbelweg. Waar de auto dan last heeft van kuilen in de weg, heeft het vliegtuig last van hobbeltjes in de luchtstroom. Turbulentie wordt veroorzaakt door verschillende omstandigheden, zoals door wind, stijgende lucht, bergen, jetstreams en andere vliegtuigen. Gelukkig zijn vliegtuigen gebouwd met zeer flexibele vleugels en hoef je je geen zorgen te maken.
Leer geluiden herkennen
Elke gebeurtenis in het vliegtuig heeft zijn eigen geluid. Het uitklappen van het landingsgestel, de flaps op de vleugel die uitvouwen, het heen-en-weer-geping van de telefoon van de stewardessen, mensen die op het knopje voor hulp drukken boven hun stoel. Wanneer je weet waar elk geluid voor staat, schrik je er ook niet meer van wanneer je dit hoort. En hoe je erachter komt wat nu welk geluid is? Rondkijken, herhalen, herkennen, of natuurlijk gewoon even vragen aan de stewardess.
Je kunt natuurlijk ook het tegenovergestelde doen en een noise cancelling koptelefoon opzetten. Je hoort de geluiden dan helemaal niet meer, wat er ook weer voor zorgt dat je er niet van kunt schrikken.
Reis samen en vertel over je vliegangst
Ik heb mijn vliegangst zelf overwonnen, door gewoon heel vaak met het vliegtuig te gaan. Maar wanneer je het echt heel eng vindt, zorg dan dat je met iemand reist die hier van weet. Wiens handje je vast mag houden bij elke schok en beweging en die je tranen droogt als je ze echt niet meer kunt bedwingen. Reis je alleen, vertel het dan aan degene die naast je zit, zodat er altijd iemand in de buurt is die je kan helpen. Vertel het ook aan de stewardess of de purser, zodat ze je eventueel nog meer kunnen vertellen over alle voor jou onbekende dingen die er gebeuren in het vliegtuig. Vliegangst is niets om je voor te schamen.
💡 Tip: Bij Transavia hebben ze een mooie video gemaakt om je voor te bereiden op je vlucht wanneer je vliegangst hebt.
SkyGuru app
Via Instagram werd ik gewezen op de SkyGuru app (download hier voor iOS en Android). Ik heb hem helaas nog niet kunnen testen, maar de beschrijving ziet er goed uit. Voordat je vertrekt laad je de vluchtinformatie in. Op basis daarvan wordt de weersvoorspelling, route, vluchthistorie en meer opgehaald. Vervolgend wordt, op basis van deze informatie, een wiskundig model van jouw vlucht opgesteld. De sensoren in je telefoon vertellen de app tijdens de vlucht wanneer je opstijgt en landt, en alles wat daar tussenin gebeurt. Zo weet je precies wat er wanneer gebeurt en hoef je je geen zorgen te maken over onverwachte geluiden of turbulentie.
➡️ Lees meer: Mijn grootste angsten tijdens het reizen en hoe ik ze overwin
En hoe zit het met jou? Heb jij last van vliegangst, of gehad, en wat heeft jou geholpen? Laat het weten in de comments!

Comments