
Een aantal keer per jaar rijden we over de Franse wegen. Of het nu op weg naar wintersport is, of in de zomer richting het zuiden. En elke keer valt het me weer op: die Fransen houden er een aantal bijzondere weggebruiken op na. Andere verkeersregels en rijgewoontes, die voor ons buitenlanders soms best verwarrend kunnen zijn. Ik ging op onderzoek uit wat nou precies de verschillen zijn en waar je rekening mee moet houden wanneer je door Frankrijk rijdt.
Inhoud van dit artikel
Snelheidslimiet
Het eerste dat opvalt op de Franse wegen is de snelheidslimiet, deze is namelijk weersafhankelijk. De maximumsnelheid op de Franse snelwegen is 130 km/u, maar alleen bij goed weer en droge wegen. Bij slecht weer wordt de maximumsnelheid teruggebracht tot 110 km/u en bij nog slechtere omstandigheden zelfs tot 50 km/u.
Flitswaarschuwingen
In Frankrijk is het verboden om flitswaarschuwingsapparatuur of radardetectie in de auto aan te hebben staan. Wat echter wél mag, is de zone waarin flitsers zich bevinden benoemen. Waze zal je dan ook altijd vertellen dat je binnen een trajectcontrole rijdt, wat in werkelijkheid dus betekent dat je rijdt op een traject waar zich ergens een flitspaal bevindt. Wat je wel vaak zien is dat mensen dagelijks de vaste flitsers rapporteren als mobiele flitser, zodat je tóch weet waar deze zich bevindt (ook al mag dit eigenlijk dus niet). Ook staan er altijd borden die de zones aankondigen. Er staan best veel flitspalen langs de Franse wegen, dus hou je ogen goed open en let op de borden.
Claxongebruik
Een andere gewoonte van de Franse weggebruikers is het gebruik van de claxon. In Frankrijk wordt de claxon vaak gebruikt als waarschuwing, bijvoorbeeld wanneer je van plan bent om van rijstrook te veranderen of een scherpe bocht door te gaan. Zeker wanneer je in de bergen rijdt en er slecht doorzienbare haarspeldbochten zijn. Wel is het belangrijk om te onthouden dat het gebruik van de claxon ‘s nachts verboden is, behalve in geval van nood. Ook binnen de bebouwde kom mag je de claxon niet gebruiken.
Tolwegen
Het zal je niet onbekend zijn: de tolwegen in Frankrijk. De beelden met ellenlange files voor de tolpoortjes op de zwarte zaterdagen kennen we allemaal wel van het nieuws. De Franse wegen worden beheerd en onderhouden door particulieren bedrijven, onder toezicht van de Franse overheid. Daarom moet je hier extra voor betalen. De tolbedragen verschillen per traject en worden berekend op basis van de afstand die je aflegt en het type voertuig dat je gebruikt. Betalen doe je contant, met creditcard of bankpas, of met een elektrische tolbadge.
Wij gebruiken zelf een elektrische tolbadge, die we ook kunnen gebruiken in Italië, Spanje en Portugal. Je wint hier veel tijd mee, omdat je altijd de linkerpoortjes kunt gebruiken waar je met 30 km/u doorheen kan rijden. Aan het einde van de maand wordt het bedrag automatisch van je rekening afgeschreven. Je kunt de elektrische tolbadge kopen in de ANWB-winkel of online aanvragen. Soms heeft zelfs Groupon een actie van Bip&Go, waarmee je de tolbadge met korting aan kunt schaffen.
Hou er rekening mee dat de tolwegen niet goedkoop zijn, vooral als je lange afstanden aflegt kan dit flink in de kosten gaan lopen. Het is echter wel de snelste manier van reizen. Wil je echter de tolwegen vermijden, blijf dan vooral op de regionale wegen. Deze wegen staan bekend als “routes nationales” of “routes départementales” en zijn tolvrij.

Richtingaanwijzers die aan blijven staan
Een irritatiepunt: richtingaanwijzers die altijd maar aan blijven staan als Fransen op de linkerbaan rijden. Vergeten ze die dan echt uit te schakelen? Het is blijkbaar een gewoonte in Frankrijk dat bestuurders hun richtingaanwijzer aanhouden terwijl ze een voertuig inhalen. Het is geen verplichting, maar wordt vaak gedaan als een vriendelijke manier om andere weggebruikers te vertellen dat je van plan bent om terug te gaan naar de rechterrijstrook zodra je het voertuig hebt ingehaald.
Milieusticker
Sinds 1 juli 2016 is in sommige Franse steden een milieusticker verplicht, in Frankrijk een Crit’Air-sticker genoemd. Zonder sticker mag je de stad niet meer in en kun je een boete van € 68,- of hoger krijgen. Wanneer je alleen maar over de snelweg reist in Frankrijk heb je deze sticker misschien niet nodig, maar ga je de snelweg af een stad in, dan misschien wel. Dat kan bijvoorbeeld ook gebeuren als er een lange file op de snelweg staat, en je navigatie besluit om je binnendoor te sturen.
Het is niet mogelijk om een milieusticker af te halen bij de ANWB of tankstation. Deze moet echt online worden aangevraagd. Doe dit dus op tijd! Gelukkig gaat het heel eenvoudig op basis van je kenteken en een kopie van je kentekenbewijs.
⚠️ Let op: het kan soms een paar weken duren voor je de milieusticker in huis hebt, omdat dit afgehandeld wordt door de Franse overheid. Wel krijg je binnen 48 uur na bestelling een leverbewijs, wat je als tijdelijke milieupas kunt gebruiken.
Dodehoeksticker
Sinds 1 januari 2021 is het in Frankrijk verplicht dodehoekstickers (Angles Morts) te hebben, als het voertuig waarin je rijdt boven de 3.5 ton is. Dat zijn niet alleen vrachtwagens en bussen, maar ook grote campers, mobile homes, opleggers en aanhangwagens. Ga je op weg met een groot voertuig, check dan altijd of je deze stickers al hebt.
Je dient deze stickers drie keer op je voertuig te plakken: aan de beide zijkanten aan de voorkant van het voertuig, en een aan de achterkant. De stickers zijn bedoeld voor fietsers, voetgangers en andere kwetsbare weggebruikers om ze te waarschuwen voor de dode hoeken, omdat de bestuurder ze daar niet kan zien.
De dodehoekstickers zijn eenvoudig online te bestellen. Het niet voeren van deze waarschuwingsstickers kan bestraft worden met een boete van € 135,-.

Verplicht mee in de auto
Vroeger was het altijd verplicht een alcoholtester mee te hebben in de auto als je in Frankrijk ging rijden. Tegenwoordig is dat niet meer zo, maar het is nog steeds handig om er een bij je te hebben. Daarnaast is het nog wel steeds verplicht om veiligheidshesjes (een voor elke inzittende) en een gevarendriehoek mee te hebben in je auto. Zorg dus altijd dat je die bij je hebt.
💡 Tip: Heb je geen veiligheidshesjes en/of gevarendriehoek? Bestel ze eenvoudig online.
Mistlicht bij regen
Wanneer het regent zie je het al vrij snel gebeuren: de een na de ander schakelt z’n mistlichten in. Waar het in Nederland alleen toegestaan is je mistlichten achter in te schakelen bij dichte mist met zicht minder dan 50 meter, gebeurt dit in Frankrijk ook bij slecht weer. Het asfalt op de snelwegen houdt niet zoveel water vast als het ZOAB-asfalt wat we in Nederland kennen. Daarom zijn auto’s beter zichtbaar in de regen wanneer de mistlichten ingeschakeld zijn.
⚠️ Belangrijk: onnodig gebruik van mistlichten kan leiden tot verblinding of verwarring bij andere weggebruikers. Vergeet je mistlichten dan ook niet direct weer uit te schakelen zodra het zicht beter wordt.
Carpoolstroken
Het komt lang niet overal voor, maar heel soms kun je een ruitvormig icoon op de matrixborden boven de weg zien. Dit betekent dat het om een carpoolstrook gaat. Op deze carpoolstrook mag je alleen rijden als je met twee of meer personen in de auto zit, een taxi bent of een groene milieusticker hebt. Die laatste kun je overigens alleen krijgen als je een elektrische auto hebt.

Comments