De Brennerpas is een bekende en belangrijke bergpas in Oostenrijk, die het land verbindt met Italië. Veel mensen rijden er overheen, vooral op weg naar plekken als het Gardameer of om te gaan wintersporten in de Dolomieten. De meesten weten echter niet veel over de geschiedenis en bijzonderheden van deze bijzondere pas. In dit artikel deel ik 10 interessante weetjes over de Brennerpas die zeker interessant zijn, voordat je over deze bergpas gaat rijden.
Inhoud van dit artikel
1. De hoogste snelweg van Centraal-Europa
De Brennerpas is de hoogste snelweg van Centraal-Europa, met een hoogte van 1.370 meter. De snelweg, die Oostenrijk en Italië met elkaar verbindt, loopt dwars door de Alpen en biedt prachtige uitzichten op de omliggende bergen. Alleen in Spanje liggen twee snelwegen die hoger zijn: De A-1 (Puerto de Somosierra) op 1.444 meter hoogte en de A-92 (Puerto de la Mora de Huétor) op 1.390 meter hoogte.
2. Een eeuwenoude handelsroute
De Brennerpas is al sinds de Romeinse tijd een belangrijke handelsroute tussen het noorden en het zuiden van Europa. Door de eeuwen heen hebben verschillende volkeren de pas gebruikt om goederen en mensen te vervoeren, zoals de Romeinen, Kelten en Germanen.
3. De naam Brennerpas
Het is tot op de dag van vandaag nog steeds onduidelijk waar de naam “Brenner” nu vandaan komt. Tot nu toe zijn er eigenlijk vier theorieën:
- de barnsteenhandel in het gebied;
- de Gallische aanvoerder Brennus, die in 387 voor Christus Rome bedreigde;
- de Illyrische stam der Breonen;
- het afbranden van bossen.
Hoe dan ook, alles rondom de Brennerpas is vernoemd naar de Brenner. Van het Italiaanse dorp Brenner tot de Brennersee in Oostenrijk.
4. De bouw van de snelweg
De bouw van de snelweg over de Brennerpas begon in de jaren ‘50 van de vorige eeuw. De snelweg werd officieel geopend in 1963 en was destijds een van de meest moderne en geavanceerde snelwegen van Europa.
5. Een belangrijke spoorverbinding
Naast de snelweg is de Brennerpas ook een belangrijke spoorverbinding tussen Oostenrijk en Italië. De spoorlijn, die in 1867 werd geopend, loopt parallel aan de snelweg en wordt nog steeds gebruikt voor zowel passagiers- als goederenvervoer.
Er wordt op dit moment ook gewerkt aan een nieuwe tunnel, de Brenner-basistunnel. De verwachting is dat deze in 2032 af is. De nieuwe tunnel is 55 kilometer lang en daarmee één van de langste tunnels ter wereld. En goed nieuws voor alle treinreizigers: de reistijd van Innsbruck naar Bolzano wordt verkort van 2 uur naar slechts 50 minuten.
6. Tol betalen
Om gebruik te maken van de snelweg over de Brennerpas moet je tol betalen. De tol is afhankelijk van het type voertuig dat je gebruikt en de afstand die je aflegt. Voor personenauto’s ligt de tol meestal tussen de 9 en 15 euro.
Je kunt de tol ter plekke betalen, of van tevoren online regelen. Het voordeel van dat laatste, is dat je tijdens je reis eenvoudig de snelle baan aan kunt houden en de slagboom automatisch voor je opent. Zeker wanneer je in drukke periodes reist, zoals in de zomervakantie, kan dit veel tijd in de file schelen.
⚠️ Let op: vergeet voor de snelwegen in Oostenrijk niet een vignet aan te schaffen! Meer lezen over het voorbereiden van je reis door Oostenrijk.
7. Alternatieve routes
Als je de tol wilt vermijden of gewoon een andere route wilt proberen, zijn er verschillende alternatieve routes die je kunt nemen. Je kunt natuurlijk de provinciale weg door het dal nemen, of een stukje omrijden. Een populaire optie is de Reschenpas, die iets langer is, maar wel gratis en vaak minder druk. Het voordeel: je komt dan ook langs Lago di Resia, waar je een korte tussenstop kunt maken voor bijvoorbeeld een lunchpauze.
8. Winterbanden verplicht
Tijdens de wintermaanden (tussen 1 november en 15 april) is het verplicht om winterbanden te gebruiken op de Brennerpas. Dit geldt voor zowel personenauto’s als vrachtwagens en bussen. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent als je tijdens de wintermaanden de pas wilt oversteken. Het kan er namelijk flink sneeuwen!
9. Prachtige natuur
De omgeving van de Brennerpas is echt prachtig. Je rijdt door de Alpen, met indrukwekkende bergtoppen, groene valleien en kristalheldere bergmeren. Ik vind het heerlijk om tijdens het autorijden lekker naar buiten te kijken. Neem dan ook zeker de tijd om van het uitzicht te genieten en maak een stop bij een van de vele uitzichtpunten langs de snelweg. Bij de Europabrücke heb je een mooi weids uitzicht.
10. Bezienswaardigheden in de buurt
In de omgeving van de Brennerpas zijn er verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken, zoals het middeleeuwse stadje Sterzing in Italië of de indrukwekkende Swarovski Kristallwelten in Wattens, Oostenrijk. Plan je route zodat je tijd hebt om deze bijzondere plekken te ontdekken.
Nu je deze 10 interessante weetjes over de Brennerpas kent, ben je goed voorbereid om deze bijzondere bergpas te verkennen. Geniet van de prachtige natuur, de rijke geschiedenis en de indrukwekkende uitzichten terwijl je van Oostenrijk naar Italië (of andersom) rijdt. Veel plezier en een goede reis!
➡️ Lees ook: De beste reistijd voor de Dolomieten: ontdek de ideale periode voor jouw vakantie
Comments