Tijdens mijn wandelingen in Oostenrijk viel het mij op dat de natuur daar ontzettend schoon is. Er ligt bijna geen zwerfafval. Daar kunnen we in Nederland nog wel wat van leren! (Ook al is het in Nederland nog steeds een stuk beter dan in andere landen).
Mijn oog viel op een bord, waarbij voorbijgangers erop gewezen wordt hoelang het duurt voordat diverse soorten afval in de natuur verteerd is. Dit om mensen extra alert te maken, ik vond het een goed idee om hier op TipsOpReis ook aandacht aan te besteden.
Zo lang duurt het voordat afval in de natuur verteerd is
Sigarettenpeuken: 10-15 jaar.
Sigarettenpeuken bevatten duizenden verschillende chemicaliën. Elk jaar worden er 4,5 biljoen peuken weggegooid. Deze peuken vervuilen het grondwater en hebben een enorme impact op de omgeving en het milieu.
Papieren zakdoekjes: 1-5 jaar
Ook in papieren zakdoekjes zitten chemicaliën, die worden gebruikt om de tissues te maken. Daarom zijn ook tissues vervuilend voor het milieu. Denk dus even na wanneer je onderweg moet plassen en je je tissue daarna achterlaat!
Plastic flesjes: 500-1000 jaar
Hoewel de titel misschien anders doet denken, is zelfs na honderden jaren plastic nooit écht opgelost. Het wordt steeds kleiner, tot het uiteindelijk microplastic wordt, wat weer opgenomen wordt in de voedselketen van dieren en mensen. Je kunt dus veel beter herbruikbare flessen gebruiken.
Glazen flessen: 1 miljoen jaar
Glas wordt gemaakt uit kwartszand (ook wel zilverzand of witzand genoemd), wat allesbehalve organisch is. Daarom composteert het ook niet. Daarnaast zijn glasscherven gevaarlijk én vervelend, dus gewoon mee naar de glasbak nemen die flessen.
Blikjes: 500 jaar
Blikjes van aluminium of staal composteren niet. Ze corroderen over verloop van lange tijd. Daarnaast is de productie van blikjes extreem energie-intensief, waardoor het extra belangrijk is dat ze gerecycled worden.
Bananenschillen: 1-3 jaar
Hier verbaasde ik me eigenlijk nog het meeste over. Bananenschillen en ook andere schillen van tropisch fruit composteren uiteindelijk wel, maar in ons klimaat gaat dit een stuk langzamer dan in de tropen. Vergeet ook niet dat veel fruit behandeld wordt met pesticiden, wat je ook liever niet de natuur in gooit.
De natuur schoonhouden: help een handje mee!
Wil je een handje meehelpen? Ga dan jutten! Jutten is letterlijk op strand aangespoeld materiaal zoeken en dit toe-eigenen, maar dit kun je natuurlijk overal doen. Aan de Nederlandse kust heb je diverse strandpaviljoens die bijdragen aan het jutten. Zo kun je hier een speciale leentas ophalen, zodat je tijdens je wandeling al het afval mee kan nemen. Bij terugkomst lever je de volle tas in en krijg je er wat lekkers voor terug. Bovendien wordt een deel van al het afval ook weer gerecycled! Win-win voor iedereen. Weten welke strandpaviljoens hieraan meedoen? De complete lijst vind je op Grondstofjutters.nl
Ook hier in Lisse heb ik (zeker ten tijde van de lockdowns) diverse restaurants gezien die dit aanbieden: houd het dorp schoon, in ruil voor wat lekkers.
➡️ Lees ook: mijn favoriete restaurants in Lisse
Veilig jutten
Omdat je met jutten een hoop afval opraapt, is het wel fijn om dit veilig te kunnen doen. Trek handschoenen aan of gebruik een vuilknijper. Was na afloop goed je handen. Houd goed afstand van elkaar, want corona is er nog steeds ;-). En schijnt de zon, vergeet je dan vooral niet in te smeren.
Ook ik draag graag mijn steentje aan bij aan het behoud van een schone natuur. Als ik tijdens mijn wandelingen afval zie liggen, dan neem ik dit mee. Binnen én buiten Nederland. Ik heb meestal een zakje in mijn rugzak zitten, zodat ik het afval makkelijk mee kan nemen. Draag jij je steentje al bij?
Comments