
Speciaal voor TipsOpReis.nl schreef Sofie Vermeulen van AllesZonderCreditcard.nl deze gastblog. Wil je ook een gastblog schrijven? Neem dan contact op!
Het gefluit van de vogels, het geruis van de wind door de bladeren en het geroffel van de specht zijn allemaal geluiden die normaalgesproken boven je hoofd plaatsvinden. Helaas heb je zelf geen vleugels en kun je evenmin slingeren als een aap, dus over het leven hoog in de bomen kun je alleen maar dromen. Of toch niet?
Voor wie altijd al nieuwsgierig was naar het leven tussen de boomtoppen, is erg goed nieuws: Er zijn steeds meer uitstapjes waarbij je letterlijk de boom in kunt. Zo ontsnap je aan de drukte op de gebaande paden eronder en beleef je een onvergetelijke ervaring. Wij zetten 4 opties op een rij voor een uitstapje dicht bij huis.
Inhoud van dit artikel
1. Wandelen en fietsen tussen de boomtoppen
Tussen de toppen van de bomen valt heel wat te beleven. Je ziet vogels, vlinders en eekhoorns van dichtbij en lopen tussen het bladerdek voelt als vliegen door de wolken. In de Drentse plaats Drouwen heeft Staatsbosbeheer een wandelpad langs de boomtoppen gemaakt. Maar Buitencentrum Boomkroonpad heeft nog meer te bieden: een wandeling onder de grond, verschillende fiets- en wandelroutes en een speelbos. Perfect dus voor het hele gezin!
Fietsen tussen de boomtoppen kan ook. Op slechts 2 kilometer van de Zuid-Limburgse grens, tussen pakweg Sittard en Maastricht, vind je het Kruinenpad. Op deze 180 meter lange brug over een mijnverzakkingsgebied geef je je zintuigen maximaal de kost: de natuur is er rijk aan vogels en insecten. Ook voor wandelaars toegankelijk.
2. Leer boomklimmen van de professionals
Boompje klimmen: je hebt het vast wel gedaan toen je klein was. Maar vroeg of laat komt er een leeftijd waarop je alleen een boom in klimt om een gevaarlijk tak af te zagen, of om te vluchten voor een gemene hond. En dat is jammer, want boomklimmen is een gezonde en spannende activiteit midden in de natuur.
Een workshop boomklimmen volg je bij The Treeclimbing Company in Amsterdam. Het bedrijf zorgt voor het materiaal en zoekt een geschikte plek uit, wanneer je in gezelschap van je collega’s (in de vorm van een bedrijfsuitje) of vrienden (denk aan een vrijgezellenfeest) de boom in kan.
3. Klauteren en roetsjen voor het hele gezin
Minstens zo spannend is een bezoek aan een klimbos. Daarin baan je jezelf een weg tussen de bomen over touwbruggen en balken, slinger je aan lianen en zip je aan enerverende tokkelbanen. In gevallen waar een parcours ‘open’ is, wordt je veiligheid gegarandeerd met een continu zekersysteem. Ook zijn er in klimbossen vaak aparte routes voor avontuurlijke kids.
Afgezien van klimparken in de Veluwe, vind je er veel in Noord- en Oost-Nederland. Open Google Maps maar eens en typ ‘klimbos’ voor de volledige lijst. Fun Forest Almere is één van de grootste parken en is er trots op de langste zipline van Nederland te bezitten (wat zich weerspiegelt in de gepeperde entreeprijs). Een bijzonder kindvriendelijk klimbos is Outdoor Klimpark Joytime in het Drentse Grolloo; er is een extra klimpark voor kinderen vanaf 4 jaar.
4. Logeren in een boomhut
Weet je wat booming is? Slapen in een boomhut! Eigenlijk is hut het verkeerde woord, want boomhut-accommodaties zijn soms extreem luxe! Het aanbod, ook in Nederland, groeit dusdanig snel dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom kunnen we hier slechts een tip geven: bekijk de boomhutten op Glampings.com eens voor een selectie prachtige boomhutten waar je in kunt slapen.
Help jij de bomen een handje?
Bomen zijn essentieel voor ons voortbestaan. Ze zijn de longen van de planeet en bieden een habitat aan duizenden diersoorten. Tijdens uitstapjes tussen de boomtoppen word je je daar bewust van, maar ook na thuiskomst kun je bomen een warm hart blijven toesteken.
Pak je bijvoorbeeld het vliegtuig, wees je dan bewust van de grote CO2-uitstoot van die kist. Gelukkig bieden veel luchtvaartmaatschappijen je de mogelijkheid om deze uitstoot te compenseren met een donatie aan een organisatie die bomen plant. Ook bestaat er een prepaid creditcard die voor elke honderd euro die je uitgeeft een boom plant: de Bunq Metal Card. (Zie.) Zo help je ook tijdens je reizen om de aarde in balans te houden.
Maak jij van de zomervakantie een bomenvakantie?
Internationale reizen staan op dit moment nog op losse schroeven maar de zomervakantie staat ook al bijna voor de deur. Gelukkig blijkt er genoeg moois te ontdekken in de buurt. En hopelijk heb je na het lezen van dit artikel genoeg inspiratie opgedaan voor een unieke vakantie in eigen land.
Comments