
Het is weer het begin van een nieuw jaar. Je krijgt weer een nieuwe set vakantiedagen die je mag verspreiden over het jaar. Tijd om ze in te plannen dus! Ga je ze allemaal in één keer opmaken, of verdeel je ze liever over kleine tripjes?
Inhoud van dit artikel
Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen
Vast krijgt elke werknemer twintig vakantiedagen, op basis van een 40-urige werkweek. Dit is wettelijk geregeld in Nederland. Meestal krijg je nog een paar extra vakantiedagen van je werkgever, dit noemen ze bovenwettelijke vakantiedagen. Meestal zijn dit er nog vier of vijf extra. Als je mazzel hebt zelfs nog meer. Ik moet het doen met 24 vakantiedagen per jaar. Of ja, 19,2, want ik werk 32 uur per week.
Keuzes maken met het indelen van je vakantiedagen
Wanneer je een lange reis gaat maken, gaat het hard met je vakantiedagen. Drie weken weg kost je vijftien dagen, dat is al 60% van al je vakantiedagen. Stel dat je in de winter op wintersport wilt, in de zomer lang weg, en in de herfst nog een weekje weg, dan kost je dat vijf weken totaal. Iets wat je met 24 dagen niet eens redt. Het is dus goed om hier keuzes in te maken. Kijk bijvoorbeeld eerst wanneer de verplichte vrije dagen zijn dit jaar en probeer je vakanties hiermee te combineren, om het maximale uit je vrije dagen te halen. Een lang weekend weg met Pasen, Hemelvaart of Pinksteren kan je zo een aantal dagen schelen!
Veel maar kort weg
Ben je iemand die veel weg wil gaan op korte tripjes? Bijvoorbeeld lange weekenden van vrijdag tot en met maandag? Dan ben je maar twee vakantiedagen per keer kwijt. Heel letterlijk genomen kun je dan dus elke maand een keer weg: twaalf maanden steeds twee dagen per weekend is immers 24. Toch raad ik je aan om zeker in de zomer op z’n minst even een week vrij te pakken. Even helemaal ontspannen. Stel dat je dat vijf dagen kost, heb je er nog steeds negentien over voor de rest van het jaar. Dat zijn toch negen weekendjes weg!
Niet vaak maar wel lang
Je kunt ook kiezen om twee keer per jaar twee weken vrij te pakken. Dan heb je nog vier dagen over die je in kunt zetten als snipperdagen of aan de verplichte vrije dagen vast te plakken om de weekenden nog langer te maken.
Goede verdeling over de schoolvakanties
Stel, je hebt kinderen en wilt zoveel mogelijk uit de schoolvakanties halen om dan veel thuis te zijn. Je kunt er dan voor kiezen om de voorjaarsvakantie vrij te nemen (vijf dagen), twee weken in de zomervakantie (tien dagen), een week in de herfstvakantie (vijf dagen) en de eerste week van de kerstvakantie (drie dagen in combinatie met de verplichte vrije kerstdagen). Je hebt dan nog één snipperdag over, maar wel een mooie verdeling over het jaar. Het gat van de voorjaarsvakantie tot aan de zomervakantie lijkt misschien wat lang, maar vergeet niet dat je in april, mei en juni nog de verplichte vrije dagen met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren hebt.
Houd snipperdagen over
Het is trouwens niet heel slim om direct aan het begin van het jaar ál je vrije dagen in te plannen. Houd altijd twee of drie snipperdagen over zodat je last minute nog wat in kunt plannen. Er kan altijd iets gebeuren in je omgeving waardoor je die dagen toch ineens hard nodig kunt hebben. Heb je de dagen aan het einde van het jaar alsnog over, wees dan niet getreurd. Je kunt ze gewoon meenemen naar volgend jaar, kun je dan extra veel en lange vakanties inplannen!
Mijn persoonlijke verdeling dit jaar
Leuk die adviezen Samantha, maar hoe ziet jouw verdeling er dit jaar eigenlijk uit?
Mijn verdeling dit jaar is een beetje apart, omdat Peter en ik in juni gaan trouwen. Hierdoor schuift onze zomervakantie iets naar voren. Op basis van 19,2 vrije dagen heb ik dit jaar tot nu toe de volgende planning:
- In het voorjaar een weekje skiën (vier vakantiedagen)
- Huwelijksreis (tien vakantiedagen)
- Weg met Kerst (twee vakantiedagen)
Met deze planning hou ik op dit moment nog zo’n drie dagen over. Deze staan voorlopig gepland als snipperdagen, maar wie weet heb ik ze in september/oktober nog over en kan ik met creatief vrije dagen schuiven nog wel een weekje extra op vakantie.
Comments