In februari 2023 kwam het boek “Flynn gaat de wereld zien” uit. Een boek, gericht op jonge kinderen en hun ouders, om je voor te bereiden op (wereld)reis. Auteur en illustrator Vonneke van Rijn neemt de jonge lezers en hun ouders mee op een spannend avontuur rond de wereld. Naast dat het een leuk verhaal is, is het boek ook educatief: via de ogen van het hoofdpersonage, pandabeer Flynn, leren de jonge lezers van alles over de wereld, over reizen en vooral over de voorbereiding ervan.
Ik sprak Vonneke over haar boek en vroeg haar naar haar inzichten in het schrijf- en illustratieproces, inspiratie voor haar boek Flynn gaat de wereld zien en de thema’s die ze wil overbrengen aan de lezers.
Inhoud van dit artikel
Kun je ons iets vertellen over jezelf en je achtergrond als schrijver/illustrator?
“Ik ben Vonneke van Rijn, getrouwd met Jerry en mama van Flynn. Ik werk als grafisch ontwerper voor Studio Vonn, mijn eigen bedrijf. Flynn gaat de wereld zien is mijn eerste boek en daarnaast heb ik ook een gelijknamige website waar ik blog over onze reisavonturen.”
Wat inspireerde je om je eerste boek voor kinderen te maken?
“Ik wilde Flynn graag voorbereiden op een reis. Je hebt zoveel boekjes om je voor te bereiden op dingen voor kinderen: voorbereiding op een potje, de eerste dag naar school, etc. Maar ik kon eigenlijk niets vinden om je voor te bereiden op een reis. Nou, dan maak ik die zelf maar! Ik heb het boek Flynn gaat de wereld zien dus ook echt gemaakt voor Flynn, maar hoe gaaf is het dat ik anderen hier ook mee kan helpen?”
Is het boek ook echt voor kinderen gemaakt, of meer op de ouders gericht?
“Beide! Het is echt gericht op ouders met jonge kinderen die willen gaan reizen, en niet zo goed weten hoe ze hun kind daarbij moeten betrekken. Als wij een reis plannen, zoek je accommodaties uit, je pakt je koffer in en de rest van je spullen. Maar een kind? Je kunt het ze wel vertellen, maar ze zijn het morgen weer vergeten. En opeens, van de een op de andere dag, ga je weg. Het kind begrijpt het niet. Terwijl als je een kind iedere avond voor het slapen gaan (of op een ander moment van de dag) het verhaaltje voorleest, dan blijft het hangen.”
“Vanaf 5 jaar worden kinderen leerplichtig, en ik zie vaak ouders die nog willen reizen met hun kinderen voor die tijd. Flynn gaat de wereld zien Is gericht op kinderen van 2 tot 6 jaar, dus sluit hier echt perfect bij aan. Ouder kan ook nog wel hoor, maar het ligt echt aan het kind of deze stijl dan nog aansluit.”
Welke boodschap hoop je dat de lezers uit Flynn gaat de wereld zien halen?
“Het boek is echt bedoeld om kinderen voor te bereiden op reis. Wat komt er allemaal bij kijken en wat kun je doen om het minder spannend te maken? Voor een kind kan het allemaal heel spannend zijn, ze weten niet wat het inhoudt. Zeker dingen als vliegen niet. Wat gaat er allemaal gebeuren? Flynn gaat de wereld zien maakt het hopelijk allemaal een stuk minder eng.”
“Daarnaast zorgt het boek ook voor een rond verhaal: het is niet alleen de voorbereiding op de reis zelf, maar ook op wat er daarna gebeurt. Het is goed om te weten voor kinderen dat je ook weer thuiskomt. Je ziet opa en oma weer, je kunt je herinneringen aan de muur hangen en terugkijken op een mooie reis.”
Hoe heb je ervoor gezorgd dat je boek boeiend en plezierig is voor je doelgroep?
“In het boek maak ik gebruik van rijm, omdat dit goed werkt voor jonge kinderen. Na een paar keer voorlezen gaan ze zelf de woorden invullen, waardoor de boodschap beter blijft hangen. Flynn is de ideale testgroep hiervoor! Onderaan de bladzijdes staan ook vragen, zodat je met je kind in gesprek kunt gaan. Bijvoorbeeld: ‘Wat wil jij graag meenemen op reis?’”
“Ook heb ik vorig jaar Flynn gaat de wereld zien voor laten lezen op de basisschool, in groep 1-2 en groep 3-4. Hier heb ik de kinderen om feedback gevraagd. De juf las het voor en liet de plaatjes zien in de klas. Vooral de kinderen uit groep 3-4 gaven goede feedback. Simpele dingen, zoals dat ze een goede afsluiting van het verhaal nog misten. Of de logica van de plaatsing van dieren op het juiste continent. En uiteraard heb ik andere mensen met kennis over kinderen of ervaring met teksten schrijven om feedback gevraagd.”
Kun je iets vertellen over je ervaring met het uitgeven van je boek?
“Dat was nog best lastig! Ik heb nog getwijfeld of ik het zelf zou doen, maar het voordeel van een uitgever is toch de naam van de uitgever achter je, en de resources. Ik heb diverse uitgeverijen aangeschreven en mijn manuscript opgestuurd, maar reacties bleven eigenlijk een beetje uit. In oktober kreeg ik eindelijk bericht van Boekscout B.V., dat ze mijn manuscript erg leuk vonden en graag met mij de samenwerking aan wilden gaan. Daar zijn nog een aantal revisies uitgekomen, maar uiteindelijk was Flynn gaat de wereld zien in december klaar om gedrukt te worden. Het duurde toen nog tot februari tot het echt zo ver was, maar toen ik eenmaal contact had met een uitgever ging het allemaal heel snel.”
Zijn er nog projecten of evenementen waarover je graag iets wilt delen met ons publiek?
“Naast het boek heb ik ook een gelijknamige website, opgezet zodat ik kan vertellen uit mijn eigen ervaring. Er zijn veel ouders die de eerste stap nog moeten zetten om te reizen met hun kind. Of ouders die voorheen reisden, maar nu met kinderen niet meer durven. Die ouders wil ik juist bereiken met mijn platform. Ik wil ze vertellen over onze ervaringen, dat is mooi en waardevol. De website en het boek versterken elkaar.”
“Ik zoek mijn eigen reizen zelf uit, en het is zonde om al die uitwerktijd alleen maar aan mezelf te besteden. Ik wil dat graag delen met anderen. Ik vind het leuk om te delen wat ik heb gedaan, tips te geven en mijn verhaal kwijt te kunnen. Zeker in de wereld van ouders die reizen met hun kinderen. Er zijn veel vooroordelen: wat heeft je kind er nu aan, ze onthouden het toch niet, dat soort dingen. Dat wil ik graag wegnemen. Ik schrijf echt vanuit mijn eigen ervaring, dus als mensen vragen hebben, stuur me gerust een berichtje!”
“Daarnaast gaan we komende zomer voor drie maanden op reis, naar o.a. Canada en Sri Lanka. Daar hebben we echt heel veel zin in! Als je onze reis wilt volgen, dan kan dat via Instagram @flynngaatdewereldzien.”
Wat zijn je toekomstplannen als auteur? Heb je plannen voor toekomstige boeken of projecten?
“Goede vraag! Dat weet ik eigenlijk nog niet. Ik ben wel aan het nadenken over nieuwe boeken, maar dan meer gezien vanuit de werelddelen. Denk aan Afrika, Europa, etc. Flynn gaat de wereld zien is echt heel algemeen. Maar ik ben er nog niet mee bezig hoor, of het aan het uitwerken. Ik zit ook nog te denken aan lesmateriaal. Echt voor ouders, maar ik heb ook gehoord dat leraren dit thema graag voor de vakantie behandelen. Dus wie weet!”
➡️ Heb jij Flynn gaat de wereld zien al in huis? Het boek heeft niet alleen een leuk verhaal, maar ook spelletjes en activiteiten voor onderweg, en handige inpaktips van een reizende moeder met kinderen. Je bestelt hem nu via Bol.com, Uitgeverij Boekscout en de lokale boekhandel.
Comments