
Of je nu op vakantie gaat naar Duitsland, of er slechts doorheen moet rijden op weg naar Zuid-Europa: autorijden in Duitsland is iets wat veel van ons met regelmaat doen. Zelf kom ik er sowieso een aantal keer per jaar. Meestal op weg naar Oostenrijk of Italië, soms voor een dagje uit of weekendje weg in Duitsland, of gewoon om een vriendin op te zoeken die vlak bij de grens woont. En ja, voor dat kleine stukje moet je even door Duitsland.
Hoe dan ook, als je met de auto op pad gaat door Duitsland, kun je wel eens tegen dingen aanlopen aanrijden die anders gaan dan je vanuit Nederland gewend bent. Of het nu gaat om andere verkeersregels, het rijgedrag van de Duitsers, etiquette op de Autobahn en noem maar op. Daarom neem ik je in dit artikel mee langs alles wat je moet weten over autorijden in Duitsland.
Inhoud van dit artikel
Voordat je de weg opgaat: documentatie en regels
Voordat je begint met autorijden in Duitsland, moet je ervoor zorgen dat je de juiste documentatie bij je hebt. Je rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringspapieren zijn essentieel. Het is ook verplicht om een gevarendriehoek, een EHBO-doos en een veiligheidsvest in je auto te hebben.
Het is belangrijk om te weten dat Duitsland strikte verkeersregels heeft. Zo is het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden strikt verboden, tenzij je een handsfree apparaat gebruikt.
Vergeet ook niet dat de maximumsnelheid op de Autobahn vaak 130 km/u is, maar op sommige stukken is er geen snelheidslimiet. Echter, het wordt aangeraden om niet harder dan 130 km/u te rijden (ook al is dat natuurlijk wel heel leuk – meer hierover in de volgende alinea).
Ook is het in Duitsland verboden om te roken in de auto als er kinderen onder de 18 jaar in de auto zitten.

De Autobahn: snelheid en etiquette
Als je in Duitsland rijdt, breng je waarschijnlijk een deel van je reis op de Autobahn door. Dit uitgebreide snelwegnetwerk staat bekend om zijn afwezigheid van officiële snelheidslimieten op bepaalde stukken. Maar houd er rekening mee dat dit niet betekent dat je zo snel kunt rijden als je wilt. Het is belangrijk om altijd de verkeerssituatie in de gaten te houden en je snelheid aan te passen op de rest van het verkeer.
Inhalen op de linkerbaan
Er zijn ook enkele ongeschreven regels op de Autobahn. Zo is de linkerrijstrook over het algemeen gereserveerd voor inhaalmanoeuvres. Het wordt als onbeleefd beschouwd om op deze rijstrook te rijden als je niet aan het inhalen bent.
Duitsers en invoegen
Wat je waarschijnlijk ook een keer mee zult maken is ritsen. We klagen altijd dat de Duitsers niet weten hoe dit moeten, omdat ze pas op het allerlaatste moment invoegen. In Duitsland is dit juist normaal: dit is de plek waarop bepaald is dat je in moet voegen, dus daar doen we dat. Ga dus niet een ander klemrijden omdat je van mening bent dat ze al eerder in hadden moeten voegen. Andersom zullen de Duitsers zich waarschijnlijk beklagen waarom jij al zo vroeg van baan gewisseld bent.
Rettungsgase
Onderweg zie je het met regelmaat hangen: spandoeken met daarop de uitleg over de Rettungsgase. Wanneer er file is, wordt er verwacht dat automobilisten op de linkerrijbaan uiterst links gaan rijden, en op de baan rechts daarvan uiterst rechts. Zo ontstaat er een ruimte tussen de auto’s waar hulpdiensten langs kunnen komen. Er wordt dus geen gebruikgemaakt van de vluchtstrook door hulpdiensten zoals we dat in Nederland kennen.
🏍️ Let op: als motorrijder is het verboden om in de file over de Rettungsgase te rijden!

Stedelijk rijden: wat te verwachten
Stedelijk autorijden in Duitsland kan een beetje anders zijn dan wat je gewend bent. Zo krijg je te maken met Umweltzones (milieuzones) en zijn de regels voor het inhalen van fietsers net wat anders.
Umweltzones
In veel steden, vooral in het centrum, zijn er ‘Umweltzones’, waar alleen voertuigen met een bepaalde emissienorm mogen rijden. Zorg ervoor dat je auto de juiste sticker heeft voordat je deze zones binnenrijdt. Deze sticker geeft aan hoeveel CO2 je auto uitstoot. De borden aan het begin van de Umweltzones geven aan met welke kleur sticker je de zone mag betreden. Stoot je auto te veel CO2 uit, dan mag je er niet in. Heb je deze sticker niet, maar betreed je wel een Umweltzone? Dan riskeer je een boete van € 80,-. Gelukkig kun je deze stickers eenvoudig online bestellen.
Fietsers
Daarnaast zijn veel steden in Duitsland voorzien van uitgebreide fietsnetwerken. Dit betekent dat je extra voorzichtig moet zijn en altijd moet controleren of er fietsers in de buurt zijn voordat je afslaat of van rijstrook wisselt. Haal je trouwens een fietser in, op een fietsstrook of niet, zorg er dan voor dat er altijd 1,5 meter tussen je auto en de fietser zit. Buiten de bebouwde kom is dit zelfs 2 meter.
Tolwegen
In Duitsland zijn er geen tolwegen zoals we die in Frankrijk of Italië kennen. Je kunt dus zonder extra kosten over de Duitse snelwegen rijden. Er zijn echter wel enkele uitzonderingen. Zo moet je bijvoorbeeld tol betalen als je over de Herrentunnel of de Warnowtunnel wilt rijden. Deze tunnels liggen in het noorden van Duitsland.
Winterbanden verplicht
Je hebt misschien wel eens gehoord dat winterbanden verplicht zijn in Duitsland, in de winter. De officiële regel luidt dat als er winterse omstandigheden zijn (ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en/of gladheid door ijs- of rijpvorming) je verplicht op winterbanden moet rijden. Dat geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Motoren zijn hier de enige uitzondering op (maar je moet je dan wel gaan afvragen wat verstandig is).
Mocht je trouwens naar de bergen gaan, vergeet dan ook niet om sneeuwkettingen mee te nemen. Deze zijn verplicht bij winterse omstandigheden wanneer de borden langs de weg dit aangeven.
🎿 Lees ook: Ontdek de magie van wintersport in Duitsland

Geniet van de reis: bezienswaardigheden langs de weg
Een van de beste dingen van autorijden in Duitsland is toch wel het uitzicht over de mooie plekken in het land. Omdat het landschap veel heuvelachtiger is dan in Nederland, kun je vanaf de Autobahn vaak ver kijken. Van de schilderachtige Rijnvallei tot de prachtige Alpen, er zijn talloze bezienswaardigheden die je kunt verkennen.
Of je nu kiest voor een roadtrip langs de Romantische Straße op weg naar de Allgäu, of een rit langs de Duitse Wijnroute, je zult zeker versteld staan van de schoonheid van het Duitse landschap. Mits het niet regent, natuurlijk.
➡️ Lees ook: Rothenburg ob der Tauber: sprookjesdorp midden in Duitsland

Autorijden in Duitsland
Autorijden in Duitsland is niet moeilijk, maar kan soms voor onverwachte situaties zorgen. Hopelijk heeft dit artikel je alle informatie gegeven die je nodig hebt om met vertrouwen de Duitse wegen te betreden. Dus stap in je auto, zet je favoriete roadtrip playlist op en geniet van de reis!
🚗 Lees ook: Zo overleef je die lange autorit
🚗 Lees ook: 6 Leuke spellen voor vermaak in de file
Comments