Heb je ooit tijdens je vakantie of dagje uit in Duitsland voor een gesloten winkel gestaan, omdat het een feestdag was waarvan je niets wist? Ik wel! Gelukkig ben ik daar niet de enige in. Het overkomt veel Nederlanders die naar Duitsland reizen. Anders dan in Nederland, zijn in Duitsland de winkels wel degelijk dicht op feestdagen. Net als op zondag.
Om je te helpen je reis beter voor te bereiden, heb ik een overzicht gemaakt van alle feestdagen die in Duitsland worden gevierd. Het kan voorkomen dat bepaalde feestdagen alleen in bepaalde deelstaten worden gevierd. Als dit zo is, heb ik het erbij gezet. Zo voorkom je onaangename verrassingen en gesloten deuren, en kun je je reis optimaal plannen.
Inhoud van dit artikel
Nieuwjaarsdag (1 januari)
Net als in Nederland wordt in Duitsland op 1 januari het nieuwe jaar gevierd. Op deze dag zijn vrijwel alle winkels gesloten en genieten de Duitsers van een dagje vrij na de feestelijkheden van Oud en Nieuw.
Driekoningen (6 januari)
Driekoningen wordt vooral in de deelstaten Baden-Württemberg, Beieren en Saksen-Anhalt gevierd. Dit is een christelijke feestdag ter herdenking van de drie wijzen uit het Oosten die volgens de Bijbel een bezoek brachten aan de pasgeboren Jezus.
Goede Vrijdag (variabele datum)
Goede Vrijdag is een belangrijke christelijke feestdag in Duitsland en wordt in alle deelstaten gevierd. Deze dag herdenkt de kruisiging van Jezus Christus en wordt gekenmerkt door sobere en ingetogen vieringen. Verwacht dat de meeste winkels en openbare instellingen gesloten zijn.
Pasen (variabele datum)
Pasen is een van de belangrijkste feestdagen in Duitsland. Paaszondag en Paasmaandag zijn nationale feestdagen, wat betekent dat winkels en bedrijven gesloten zijn. Pasen wordt gevierd met kerkdiensten, familiebijeenkomsten en natuurlijk ook het traditionele zoeken naar paaseieren.
Dag van de Arbeid (1 mei)
Op 1 mei wordt in Duitsland de Dag van de Arbeid gevierd. Dit is een nationale feestdag ter ere van de arbeidersbeweging en is een dag van politieke bijeenkomsten en demonstraties. Ook op deze dag zijn de winkels gesloten.
Hemelvaartsdag (variabele datum)
Hemelvaartsdag, 40 dagen na Pasen, is een christelijke feestdag die de hemelvaart van Jezus Christus viert. Het wordt in heel Duitsland gevierd en valt altijd op een donderdag. Dit is tevens een populaire dag voor dagjes uit en korte vakanties, aangezien veel Duitsers de vrijdag vrij hebben of nemen om een lang weekend te creëren.
Pinksteren (variabele datum)
Pinksteren, 50 dagen na Pasen, is een christelijk feest dat de nederdaling van de Heilige Geest over de apostelen viert. Pinksterzondag en Pinkstermaandag zijn beide feestdagen in Duitsland. Dit betekent wederom dat winkels en bedrijven gesloten zijn, en veel Duitsers nemen de gelegenheid om er een lang weekend van te maken.
Sacramentsdag (variabele datum)
Sacramentsdag, 60 dagen na Pasen, is een katholiek feest waarbij de heilige maaltijd gevierd wordt waarbij Jezus wordt herdacht. Niet in alle deelstaten wordt Sacramentsdag gevierd, alleen in Baden-Württemberg, Beieren, Hessen, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Saarland en in sommige gemeenten van Saksen en Thüringen. Verwacht hier dus gesloten winkels.
Maria Hemelvaart (15 augustus)
Op 15 augustus wordt in de deelstaten Beieren en Saarland Maria Hemelvaart gevierd, de tenhemelopneming van de heilige maagd Maria. In deze deelstaten zijn de bedrijven en winkels gesloten, in de rest van het land is alles wel gewoon geopend.
Dag van de Duitse Eenheid (3 oktober)
De Dag van de Duitse Eenheid is een nationale feestdag die de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990 viert. Dit is een belangrijke dag voor Duitsers, met veel festiviteiten en officiële ceremonies. Ook op deze dag zijn de winkels gesloten.
Hervormingsdag (31 oktober)
Hervormingsdag wordt gevierd ter herdenking van de protestantse Reformatie, die begon met Maarten Luthers 95 stellingen in 1517. Deze dag is een officiële feestdag in verschillende deelstaten, waaronder Brandenburg, Mecklenburg-Voorpommeren, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen.
Allerheiligen (1 november)
Allerheiligen is een christelijke feestdag die vooral in de katholieke deelstaten Beieren, Baden-Württemberg, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland wordt gevierd. Op deze dag worden alle heiligen en martelaren herdacht, en veel mensen bezoeken de graven van hun overleden familieleden.
Boete- en Biddag (variabele datum, altijd in november)
Boete- en Biddag (Buß- und Bettag) wordt gevierd op de woensdag voor de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Deze dag wordt echter alleen gevierd in de deelstaat Saksen. Daar zijn de winkels en bedrijven dan ook dicht. In Beieren zijn de scholen gesloten en hebben de kinderen vrij, maar de winkels zijn wel gewoon open.
Kerst (25 en 26 december)
Kerst (Weihnachten) is een belangrijke feestdag in Duitsland, en wordt gevierd met familie, lekker eten en het uitwisselen van cadeaus. Winkels en bedrijven zijn gesloten, waardoor deze dagen ideaal zijn voor rustige familiemomenten. Duitsland kent net als Nederland een Eerste Kerstdag (25 december) en een Tweede Kerstdag (26 december).
🎄 Kerst is trouwens het beste excuus voor een stedentripje naar een leuke Duitse stad, om de kerstmarkten te bezoeken, lekker te eten en souvenirs te kopen.
🎄 Lees ook: Op reis langs de 10 mooiste kerstmarkten in Europa
Handige tips voor de feestdagen in Duitsland
Nu je weet welke feestdagen in Duitsland wanneer worden gevierd, kun je je reis beter plannen. Hier zijn enkele extra tips om in gedachten te houden:
- Controleer lokale feestdagen: Afhankelijk van de regio die je bezoekt, kunnen er extra feestdagen zijn. Informeer je vooraf om onaangename verrassingen te voorkomen.
- Voorraad inslaan: Als je tijdens een feestdag in Duitsland bent, zorg er dan voor dat je de dag ervoor boodschappen doet. De meeste supermarkten en winkels zullen gesloten zijn.
- Culturele vieringen: Sommige feestdagen gaan gepaard met lokale festiviteiten en parades. Leuk om eens te bezoeken als je er dan toch bent!
- Reisplanning: Als je op een feestdag reist, houd er dan rekening mee dat het openbaar vervoer volgens een aangepaste dienstregeling kan rijden.
Zo, nu weet je alles over de feestdagen in Duitsland. Tijd om te genieten van je verblijf, zonder voor verrassingen te komen staan. Wil je nog meer lezen over Duitsland? Misschien vind je de volgende artikelen dan ook wel interessant:
- Alles wat je moet weten over autorijden in Duitsland
- 6 Mooie plekken in Duitsland net over de grens
- De 8 mooiste natuurgebieden van Duitsland
Feestdagen in andere landen
Weten hoe dat nou zit met de feestdagen in andere landen in Europa? Ik heb ze voor je op een rijtje!
Comments